BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány és Szlovákia: a magyar kormány már nem sokat tehet

A szombati révkomáromi magyar-szlovák kormányfői munkatalálkozó után Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak válaszolva kifejtette: csak az elkövetkező napok, hetek mutatják meg párbeszédük, közös nyilatkozatuk valódi értékét. A tettek határozzák majd meg, történt-e előrelépés a két szomszédország politikai kapcsolatában.

"Egy lépést tettünk előre és sok van még hátra. A munkatalálkozó után talán jobban értjük egymást, ami csupán előfeltétel, mert a párbeszéd is fontos, de annak értékét az dönti el, hogy azután milyen cselekvés következikEgy lépést tettünk előre és sok van még hátra. A munkatalálkozó után talán jobban értjük egymást, ami csupán előfeltétel, mert a párbeszéd is fontos, de annak értékét az dönti el, hogy azután milyen cselekvés következi" - mondta a miniszterelnök a napilapnak.

Gyurcsány Ferencc közölte: "úgy gondolom, hogy ha két szomszédos ország viszonylatában az egyik azt kéri, hogy legyen vizsgálat, akkor uniós tagországok, partnerek és barátok között az a legkevesebb, hogy ezt elvégzik és az eredményről tájékoztatnak. Mi továbbra is ezt várjuk, mert az, hogy a szlovák legfőbb ügyész miként nyilatkozik a pozsonyi parlamenti bizottság ülésén, számunkra nem elegendő. A következő napok döntik el, hogy mi az ügy szlovákiai vége: folyik-e ilyen vizsgálat, s megkapjuk-e annak eredményét vagy nincs ilyesmi. Ennek ismeretében Magyarországnak el kell döntenie, hogy milyen politikát folytat tovább ebben az ügyben. Néhány napot még várunk, s ha addig sem jön válasz arra, hogy jogszerű és arányos volt-e a szlovák rendőrség fellépése, akkor nemcsak a kormánytagok illetékeseivel, hanem a parlamenti pártokkal is egyeztetni fogunk további lépéseinkről."

A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy  magyar kormány már nem sokat tehet, hiszen egyértelműen elítéltük a szélsőséges nézeteket, a magyar kormány és a parlament sosem flörtölt ilyen csoportokkal. Magyarországon a rendszerváltás óta kényesen védjük az alapjogokat

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.