BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A természetben is egyedülálló" robotkígyó – Fotó

A Virginiai Egyetem professzorai különleges fejlesztéssel nyertek meg egy koreai oktatási díjat. A HyDRAS-Ascent egy speciális robotkígyó, amelynek feladat, hogy olyan veszélyes helyeke másszon, ahová nem szívesen küldenek embereket.

A Virginiai Egyetem tanárainak találmánya a HyDRAS-Ascent (Hyper-redundant Discrete Robotic Articulated Serpentine) nevet kapta. Az alig egy méteres robotkígyó mesterséges ízületeinek rezgetésével halad előre, gyakorlatilag bármilyen oszlopon – tudósít a The Register.

A modell sikerét mutatja, hogy megnyerte az idei nternational Symposium on Educational Excellence fődíját Koreában. A fejlesztők szerint a siker oka, hogy a kígyó mozgása a természetben is egyedülálló. A féregmozgás helyett a HyDRAS-Ascent egész "testét" az oszlop köré tekeri és felépítése lehetővé teszi, hogy le-fel guruljon rajta.

A virginiai csapat szerint a robotkígyónak építkezéseken veszik majd hasznát, hiszen olyan helyeken végezhet megfigyeléseket, amelyekre embereket nem szívesen küldenének fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.