BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Megválasztott tolvajaink kedvenc területei": politikusok, akik az amerikaiak pénzét költik magáncélra

Az Egyesült Államokban az elmúlt két évben csaknem kétezer amerikai hivatalos személyt mondtak ki bűnösnek közpénzzel kapcsolatos korrupció elkövetése miatt - írja a kaliforniai Ventura Country Star politikai kommentátora.

A kevéssé ismert lapba író, hasonlóan ismert Scott Harris szerint e jelenség mindenegyes esetben arra a híres kijelentésre emlékezteti őt, amikor Louis Renault kapitány azt mondja a "Casablanca" című nagysikerű filmben (miközben a croupier átnyújtja neki a nyereményét): "Meg vagyok döbbenve, hogy itt szerencsejáték folyik."

A kommentátor szerint a korrupciót illetően a "megválasztott tolvajaink körében" kedvelt terület a lakáskorszerűsítés. Ted Stevens alaszkai szenátort részben azért ítélték el korrupcióért, és vesztett a választásokon, mert szívességek fejében munkákat végeztetett lakásában.

John Rowland republikánus kormányzó azért töltött 10 hónapot börtönben, mert közpénzen korszerűsíttette a nyaralóját. James Traficant volt kongresszusi képviselő pedig részben azért tölti 10 éves börtönbüntetését, mert arra kényszerítette beosztottait, hogy otthonában dolgozzanak. Kaliforniában pedig Duke Cunningham pedig azért vesztette el a helyét a washingtoni kongresszusban, mert több mint 2 millió dollár kenőpénzt fogadott el.

A kaliforniai kommentátor a végén megjegyzi: az olvasóra bízza annak megállapítását, hogy mennyi párhuzam található a megválasztott hivatalos személyek és a prostituáltak között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.