BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reménytelen helyzetben a hazai ipar

Folytatódott a kedvezőtlen trend az iparban, ezt nagyrészt a külkereskedelmi partnereinknél tapasztalható gazdasági visszaesés okozza. Októberben 7,2 százalékkal csökkent az ipari termelés a Központi Statisztikai Hivatal előzetes számítása szerint. Az előző hónapban a megtisztított index 5,3 százalékos mérséklődést mutatott, a mostani visszaesés csak a rendszerváltás utánihoz hasonlítható. A havi termelésváltozás is azt jelzi, nincs ok a bizakodásra: a szezonálisan kiigazított index 1,9 százalékkal csökkent. Szeptemberben ennél valamivel nagyobb, 2,5 százalékos volt a mérséklődés.

A részletes adatok csak egy hét múlva jelennek meg, ám sejthető: az ipari export folytatta a mélyrepülést, és a belföldi eladások terén sem számíthatott sok jóra a szektor. Több gyártónál is elkezdődött a termelés leállítása, hogy a válságot kisebb üzemmérettel túlélhessék. Ez tovább erősíti a keresletcsökkenést, s ebből az ördögi körből jelenleg nem is tud kitörni a hitellehetőségek szűkülésével szembesülő vállalati szféra. Kérdéses, hogy a bejelentett állami élénkítés kihúzza-e a gazdaságot a gödörből, különben egészen 2009 második feléig tarthat a receszszió. Ekkorra várják legkorábban a legnagyobb gazdaságok kilábalását, ami megindítaná a magyar exportot is. BD

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.