BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elektronikus licit éjjel-nappal a lefoglalt ingóságokra, ingatlanokra

A január elsejétől lefoglalt ingóságok és ingatlanok elektronikus licittel találhatnak új gazdára - hívta fel figyelmet a megreformált árverési rendszerre Avarkeszi Dezső az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a kormányszóvívői tájékoztatón.

A végrehajtásra kerülő, az interneten közzétett ingó dolgokra és ingatlanokra éjjel-nappal lehet vételi ajánlatot tenni és nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is. A részvevőket regisztrálják, az ajánlatokat rögzítik. A jogszabály és a rendszer garantálja az ajánlattevők anonimitását, valamint kiszűri azokat, akiknek nincs vételi szándékuk. Az elektronikus licitre ugyanis csak az kap esélyt, aki befizeti az eljárási díjat és az árverési előleget.

Az elektronikus árverési rendszert a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara működteti. Ugyancsak újdonság, hogy ezentúl közjegyzőhöz fordulhatunk olyan - a későbbiekben esetleg már nehezen fellelhető - tények rögzítéséért, amelyeknek jelentőségük lehet a bíróság előtt. A közjegyzők ugyanis a januártól élő szabályok szerint előzetes bizonyítást végezhetnek, ennek során helyszíni szemlét tarthatnak, tanúkat hallgathatnak meg, és ha szükséges, igazságügyi szakértőt is kirendelhetnek. Az előzetes bizonyítékok birtokában megfontolhatjuk, hogy bírósághoz forduljunk-e egyáltalán, nem lenne szerencsésebb megegyezni a vitában. Amennyiben pedig mégis perre kerül sor, úgy az gyorsabban befejeződhet, hiszen a közjegyzői tanúsítványba foglalt tényeket nem kell bizonyítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.