BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hűvösebb levegő az áruházakban

A korábbi 18-20 fokról 16-ra csökkentették szerdán a 23 OBI áruház eladóterének hőmérsékletét.

A Praktiker áruházakban viszont nem tervezik a hőmérséklet mérséklését. A cég ugyanakkor elkötelezte magát a takarékos fűtésrendszer mellett, hiszen a legutóbb épült kaposvári, székesfehérvári és békéscsabai egységben már a padlóba épített hűtő-fűtő berendezés van – tájékoztatta lapunkat Ring Zoltán, a társaság expanziós vezetője. Miután a rendszerben jóval alacsonyabb hőmérsékletű víz kering, mint a radiátorokban, 20-25 százalékos energiamegtakarítás érhető el. Ugyanakkor az idén elkészülő esztergomi Praktiker -ben már gázfűtés helyett geotermikus hőszivattyúkkal fűtik majd az épületet.

Ez a rendszer nem ismeretlen Magyarországon. A 2004-ben épült hatszintes, 18 000 négyzetméteres Csiki-Bege Autoplaza temperálását is a talajba több tíz méter mélyre engedett szondákkal működő hőszivattyú végzi. Az Autoplaza teljes mértékben gáz nélkül működik – mondta Csiki-Bege Lajos, hozzáfűzve, hogy a hőszivattyú egy kilowatt elektromos energia felhasználásával 6-6,5 kilowatt hőenergiát állít elő. A rendszer magát az épület szerkezetét, a falakat és a betonszerkezeteket fűti vagy hűti. A radiátoros fűtéssel szemben nem 60-80 fokos a víz: télen elég a 30, nyáron pedig hűtésre a 18 fokos víz keringetése.

Az áruházai hőmérsékletét 20-ról 17 fokra csökkentő Tesco másfél éve a dorogi áruházban teszteli ezt a rendszert – mondta a cég épületgépésze, Váradi Szabolcs. Ugyanakkor 76 áruházban a külső levegő hőmérsékletét felhasználó levegő-hőszivatytyús rendszer működik, ennek révén legalább 15 százalékkal alacsonyabb a fűtési költség. DK

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.