BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem hagyjuk cserben a jó öreg patikákat

Tíz lakosból kilenc kizárólag patikában vásárol gyógyszert - derült ki a Szinapszis Kft. által végzett felmérésből. A patikán kívül vásárlók aránya Budapesten a legnagyobb, a patikahűség pedig az életkor előrehaladtával jelentősen nő.

A lakosságnak mindössze csak 12 százaléka vásárol gyógyszert patikán kívül, hipermarketben, drogériában vagy benzinkútnál – derül ki a WEBBeteg egészségportál és a Szinapszis Kft. által közösen végzett, 1000 fő bevonásával lebonyolított lakossági kutatásból.

A felmérésből az derült ki, hogy a lakosság túlnyomó többsége - tíz lakosból kilenc - még mindig a patikákból szerzi be a szükséges recept nélkül kapható gyógyszereket. A gyógyszertárakhoz ragaszkodók aránya az életkor emelkedésével nő: 35 év alatt 83 százalék, míg 55 év felett már több mint 90 százalék. Leginkább az idős nyugdíjasok ragaszkodnak patikájukhoz, ám ehhez az is hozzájárulhat, hogy ők sokkal gyakrabban váltanak ki csak patikában elérhető vényköteles gyógyszereket.

A felmérésről

A Szinapszis Kft. 2008-ban két alkalommal - kora tavasszal és késő ősszel - 1000 fő bevonásával bonyolította le lakossági kutatást telefonos megkérdezéssel.

A megkérdezettek megoszlása településtípus, kor és nem tekintetében reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot, így a kapott eredmények a teljes hazai felnőtt népességre vonatkoztathatóak.

A felmérésből az is kiderült, hogy minden második vásárló ugyanabba a patikába tér vissza, további 20 százalék pedig az esetek döntő többségében ugyanott vásárol. Az életkor előrehaladtával nő a patikájukhoz hűek aránya, míg fiatalabbak esetében változó az éppen választott patika.

A választásban döntő szerepe van annak, hogy az adott patika a lakóhelyhez, munkahelyhez vagy a rendelőhöz közel essen (79 százalék) , ám befolyásoló tényező a kiszolgálás színvonala (20 százalék) vagy a széles termékválaszték (11 százalék) is.

A patika fekvése minden korosztályban döntő ismérv, míg a kiszolgálás színvonalának és a széles termékválasztéknak idősebb korban van jelentősebb szerepe, ellentétben a nyitvatartási idővel, ami leginkább a fiatalok körében fontos szempont.

Településtípus szerint Budapesten a legmagasabb a patikán kívül vásárlók aránya (18 százalék), nemek tekintetében nincs szignifikáns különbség. Ezen gyógyszerbeszerzések mintegy háromnegyede a drogériákra koncentrálódik, közel minden ötödik vásárlás hipermarketekben, míg körülbelül 10 százalék benzinkúton történik.

A megkérdezettek megoszlása településtípus, kor és nem tekintetében reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot, így a kapott eredmények a teljes hazai felnőtt népességre vonatkoztathatóak.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.