BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A biztosító az úr! Reszkessenek az autósok?

Harmincezer forintos bírsággal sújtható az az autótulajdonos, aki egy közúti ellenőrzés során nem tudja igazolni, hogy van érvényes kötelező felelősségbiztosítása. Február elsejétől a biztosítók kérésére szigorúbban ellenőrzi a rendőrség a kötelező felelősségbiztosításokat.

Ez a gyakorlat olyan messze áll a jogállamiság követelményeitől, mint Makó Jeruzsálemtől - így minősítette a közlekedési kerekasztal hétfői ülésén Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság kormánybiztosa a gépjármű-felelősségbiztosítás rendőri ellenőrzésének jelenlegi gyakorlatát. A kormánybiztos várhatóan ma tájékoztatja a kormányfőt azokról az anomáliákról, amelyek szerinte joggal háborítják fel az autósokat - írja a Népszabadság.

A jogviszonyt a kötvény és a havi, negyedéves, féléves vagy éves díj befizetését igazoló csekk együttesen igazolja (csak az egyik vagy a másik kevés!), de a hatóság elfogadja a biztosító külön e célból kiállított igazolását is. Ezt az igazolást különösen azoknak fiontos beszerezni, akik a biztosítást banki átutalással fizetik - már ha nem akarnak bankszámlakivonattal a kesztyűtartójukban közlekedni.

Elvileg semmi szükség ezekre az igazolásokra. Közúti ellenőrzéskor a rendőr rádión vagy számítógéppel a gépjármű-nyilvántartásban másodpercek alatt ellenőrizhetné, ki az autó tulajdonosa, érvényes-e a műszakija, nem körözik-e a járművet, van-e érvényes felelősségbiztosítás. De csak elvileg. Gyakorlatilag ugyanis a szóban forgó belügyminiszteri rendelet a felsorolt iratok ellenőrzésére kötelezi a rendőrt, és bírságolásra, még akkor is, ha van érvényes biztosítása a tulajdonosnak, csak épp nincs nála sem a kötvény, sem a csekk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.