BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vámosi-Nagy a Gyurcsány-csomagról: A kicsit is becsüljük meg!

Születőben a Gyurcsány-csomag. Láthatóan a körmünkre égett a magyar államháztartás teljes eladósodása, megfejelve a világméretű gazdasági válsággal.

Az intézkedések szükségességének a felismerése már nem halogatható. Meg is kaptuk az újabb „adóreform”-ígéretet (a sokadikat), s hogy az államháztartás jövőbeni kiadásait esetleg átrendezik, mérséklik azok növekedését. A hangsúly sajnos nem a kiadások mihamarabbi lefaragására irányul; az adóváltozásokban bízik a kormányzat – írja elemzésében Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője.

A lényegében nullszaldós adóátcsoportosítások kísértetiesen hasonlítanak a tavaly szeptemberben a parlament elé terjesztett, majd visszavont kormányzati csomagra. Az irány tekintetében a szakemberek már régen egyetértenek. A munkát terhelő, nemzetközi összehasonlításban is túlzott mértékű közterheket kell csökkenteni.

Ennek forrása lehetőleg a kiadások mérséklése. Erre azonban a politika nem hajlandó. A felelőtlen osztogatás, a jövő felélése után a visszavétel konfliktusát (szavazatvesztést) nem vállalják fel. A halogatás pedig csak növeli a konfliktust! Az aránytalanná duzzasztott adórendszer belső átalakítására valóban szükség van.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.