BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OPEC nem mérsékli a kitermelést

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai vasárnap nem döntöttek a kitermelt nyersolajmennyiség további visszafogásáról, csak azt vállalták a tagországok, hogy szigorúbban tartják magukat a termelés mérsékléséről 2008 végén született döntéshez - közölték a szervezet bécsi miniszteri értekezletének résztvevői.

Az OPEC főtitkára az értekezlet befejeztekor tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy a szervezet nem akarta fokozni a világgazdaság feszültségeit. Ennek ellenére az OPEC továbbra is a hordónkénti 70 dolláros ár elérését tekinti céljának, ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy a jövőbeli olajhiány elkerülése érdekében folytatódjanak az ágazatban a beruházások. A mostani rendkívüli világgazdasági helyzetben nem érhető el ez az árszint, hosszabb távon viszont szükség van a befektetésekre az ellátás biztosítása érdekében - mondta Abdullah al-Badri.

Az OPEC illetékesei szerint Szaúd-Arábia, az első számú olajtermelő ragaszkodott főként ahhoz, hogy ne döntsenek a termelés további szűkítéséről. Irán és Kuvait ugyan ezzel szemben a kitermelés további visszafogását pártolta, de végül is utóbbiak beleegyeztek abba, hogy a jelenlegi termelési kvóták maradjanak érvényben, legalábbis két hónapig, a szervezet újabb értekezletéig.

A 12 tagországból álló szervezet megállapodott arról, hogy május 28-án újabb értekezletet rendez.

Az OPEC 2008 vége felé három alkalommal is a kitermelés visszafogásáról döntött összesen napi 4,2 millió hordós mennyiségben, ám ehhez az elhatározáshoz a tagországok nem tartották magukat teljesen, kivitelüket csak e mennyiség 80 százalékáig mérsékelték.

Az OPEC ezek szerint el akarta kerülni, hogy egy esetleges további termelésvisszafogás magukat az OPEC tagországokat is kedvezőtlenül érintse. A termelés szűkítése ugyan rövid távon az árak emelkedését vonná magával, idővel azonban tovább rontja a globális konjunkturális kilátásokat, egyben az olajpiaci helyzetet is. A kvóták betartása, ennek megfelelően napi néhány százezer hordós termelésvisszafogás viszont nem járna ilyen hátrányos következményekkel - mondják a szakértők.

A globális gazdasági válság visszafogta a nyersolaj iránti keresletet és leszorította az árakat. Az amerikai WTI típusú nyersolaj pénteki záróárfolyama hordónként 46,25 dollár volt, ami több mint 100 dollárral marad el a múlt nyáron elért rekordtól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.