BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oroszok is a tönk szélére jutnak idén

A Világbank legújabb előrejelzése szerint az orosz gazdaság 4,5 százalékkal hanyatlik ebben az évben, és ezt nagy arányú tőkekiáramlás kíséri.

A féléves világbanki jelentés most a korábban jelzett 3 százalékos növekedési jóslatot írja felül, és több mint kétszerese az orosz kormány által jelenleg érvényben tartott, 2,2 százalékos GDP-csökkenési előrejelzésnek.

A Világbank Oroszországért felelős vezető közgazdásza szerint a felülvizsgálat mértéke a globális gazdasági környezet romlását jelzi a korábbi jóslat óta eltelt időszakban. Az orosz gazdaság állapotát emellett a fő orosz exportcikk, az olaj ára is erősen befolyásolja. Az új világbanki előrejelzés 45 dollár körüli átlagos idei hordónkénti olajárral számol, a korábbi, novemberi előrejelzésben ennél mintegy 30 dollárral többet valószínűsített még.

A közgazdász szerint a nettó orosz tőkekiáramlás meghaladhatja még a tavalyi, rekord szintű tőkekiáramlást is, és elérheti a 170 milliárd dollárt is - főként az orosz bankok és cégek adósság-visszafizetési kötelezettségei miatt. Az orosz központi bank első elnökhelyettese ugyanakkor ezt az idei kiáramlási értéket csak mintegy 83 milliárd dollárra becsli.

A világbanki becslés azon alapul, hogy banki és vállalati szektor adósságfizetési kötelezettsége 135 milliárd dollár az idén, miközben a külföldi tőke folyamatosan áramlik ki az országból, és a külföldi közvetlen tőkebefektetések beáramlási sebessége is jelentékenyen lassult. Tavaly a nettó tőkekiáramlás 130 milliárd dollár volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.