BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cashline: Nem biztos, hogy az MNB egyedül megállíthatja a forintot

A forint hétfőn is hektikus mozgásokat mutatott, napközben a 306-312 közötti sávban ingadozott. A piaci kommentárok szerint a közeljövőben akár 150-200 bázispontos kamatemelésre is sor kerülhet, amennyiben fennmarad a borús hangulat és további eladói nyomás rajzolódik ki a régiós devizák esetében.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor megjegyezzük, nem feltétlenül biztos, hogy az MNB egymaga képes lenne szembemenni a regionális/globális tendenciákkal, vagyis egy kamatemelés nyomán esetlegesen kibontakozó forinterősödés tartóssági igencsak bizonytalan. Várhatóan nem bővül ki a PSZÁF jogköre, így a hazai "short-pozíciók" tiltása is meghiúsulhat lapinformációk szerint– írja a Cashline iránytűje.

Tekintettel azonban arra, hogy a piaci folyamatok szerves részét képezi ez az elem, az egyeztetéseken elvérzett a javaslatcsomag, így várhatóan továbbra is lehetőség lesz ezen stratégiák megjátszására. Az OMV tegnap 4.5 millió darab Mol-részvényt vásárolt vissza, amelyet még repo-ügylet keretében adott el a Bayersiche Hypo und Veresinbanknak. A bejelentés szerint a közeljövőben további Mol-pakettek is visszakerülnek majd az osztrák társasághoz. Tekintettel arra, hogy ezek az ügyletek lényegében az OMV finanszírozását segítették, semmilyen hatással nem számolunk

Tovább borzolta a kedélyeket Roubini! Mostanság egyre többet szólaltatják meg a Nobel-díjas közgazdász professzort, aki előre megjósolta a mostani hitelválságot és recessziót. Tegnapi interjújában arról beszélt, hogy az S&P 500 index 600 pontig vagy akár az alá is beeshet az idei évben, ahogy egyre inkább kiteljesedik a globális recesszió. Szerinte a válság egészen 2010-ig elhúzódhat, és most lehetünk kb. a felénél.

Erősen szorgalmazza, hogy az amerikai bankokat egy időre államosítani kellene (pláne, hogy már számos bankban van állami tulajdon, és a halogatás csak fizetésképtelenséget okozna), ami véleménye szerint piacbarát megoldás is lenne, majd egy átfogó rendrakás után újra életképes bankok kerülhetnének ki a piacra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.