BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: merjünk örülni a nemzeti ünnepen

Gyurcsány Ferenc szerint a bajok és a gondok ellenére az ünnepen merjünk örülni és merjük sikernek tartani mindazt, amit Magyarország elért, hiszen 1848 lényege az elmúlt években sikeresen beteljesedett.

A miniszterelnök erről a Művészetek Palotájában rendezett díszelőadáson beszélt vasárnap este. Hangsúlyozta: Magyarország szabad és független, a világ legerősebb katonai-politikai szövetségének tagja és az európai közösség egyenrangú tagja is. Gondolják, akarhatott bárki ennél többet 1848-ban? - tette fel a kérdést, majd azt mondta, "kiugrottak volna a bőrükből" a márciusi ifjak, ha mindezt tudhatták volna - írta a bama.hu a távirati iroda híre alapján.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: baj meg gond annyi, mint a tenger, de a gondokra ott van az ünnepeken kívüli maradék, nagyjából 360 nap. Mint mondta, a nemzet ünnepét sokan várják és sokan tartanak is tőle, de az embereken múlik, hogy úgy tesznek-e mintha ez egy családi ünnep lenne, amely a jó dolgokról szól.

A miniszterelnök véleménye szerint minden családi ünnepen van egy lehetetlen unokatestvér vagy egy morózus nagybácsi, aki tönkreteszi az ünnepet, de a bölcs család megoldja a helyzetet, összesúgnak a háta mögött és legyintenek, nem kell komolyan venni.

Gyurcsány Ferenc szerint lehet azért is örülni az ünnepen, mert az elmúlt két évtizedben a szabadság, a függetlenség és a gyarapodás jellemezte Magyarországot, és nincs más, aki parancsolhat a magyaroknak. Az elért eredményekre példaként említette, hogy minden második gyerek egyetemre jár, százezrek el tudnak menni külföldre nyaralni.

Kijelentette: kormányok jönnek, mennek, de nagyszerű dolgok történtek. Ezt az ország csinálta - hangoztatta. Megjegyezte azt is, hogy bár a Művészetek Palotáját és a szomszédságában álló Nemzeti Színházat egy másik kormány kezdte el építeni, jó hogy megépültek, mert ezzel az ország gyarapodott.

A miniszterelnök a beszéde után átadta a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja, illetve a Március Ifjak díjakat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.