BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól indult a jelentésszezon

Jól indult a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban. A második számú lakáshitelezőként számon tartott Wells Fargo a bázisidőszakinál másfélszer nagyobb, 3 milliárd dolláros adózott nyereségről adott számot, ez még a legoptimistább elemzői várakozásokat is túlszárnyalta. Az európai pénzügyi szolgáltatók papírjai a hír nyomán azonnal száguldásba kezdtek: az UniCredit és a HSBC rögtön több mint kilenc százalékot szedett magára, miután az amerikai bank (európai idő szerint csütörtök este) közzétette negyedéves számait. A kedvezően alakuló makroadatok tovább fűtik az optimista tőkepiaci hangulatot. A bejelentett munkanélküliek száma ugyanis hosszú idő után először csökkent az USA-ban: a múlt héten 654 ezer állástalant regisztráltak, ez 20 ezerrel kevesebb a legutóbbinál.

Ezen a héten is több nagybank jelentését figyeli majd a tőkepiac. Csütörtökön teszi közzé negyedéves eredményeit a JPMorgan Chase. Az amerikai bank az elemzők várakozásai szerint sokkal jobb eredményt ér el az idei első negyedévben, mint a megelőző negyedekben. A Bloomberg hírügynökség szakértői átlagosan 1,792 milliárd dolláros korrigált adózott eredményre számítanak a társaságnál; ez 25 százalékkal kisebb ugyan a múlt év első három hónapjában elértnél, de a tavalyi utolsó negyedévinek a duplája.

Pénteken a Citigroupon lehet a világ szeme. A 45 milliárd dollár adófizetői pénzzel kistafírozott bankcsoport a várakozások szerint az első negyedben is veszteséges maradt. Korrigált nettó deficite az előrejelzések szerint mintegy 760 millió dollár lehet, az egy évvel korábbi hetede, és kevesebb mint huszada a tavalyi utolsó negyedévinek. A Bank of America, amely szintén 45 milliárd dollárnyi tőkét kapott az amerikai államtól, a jövő hétfőn publikálja negyedéves számait. A Bloomberg elemzői konszenzusa 1,68 milliárdos korrigált adózott nyereséget prognosztizál a cégnél, ez 40 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. VG

Talpon maradnak az USA bankjai

Az amerikai bankok többsége átmegy a stresszteszteken, és nem lesz több adófizetői pénzre szükségük – idézte a Bloomberg a kansasi Federal Reserve elnökét, Thomas Hoeniget.

Hoenig hozzátette: a több ezer amerikai bank közül mindössze 19 mérlegfőösszege haladja meg a 100 milliárd dollárt, és köztük még akadhat néhány, amelynél állami beavatkozásra lesz szükség.

Hoenig hozzátette: a több ezer amerikai bank közül mindössze 19 mérlegfőösszege haladja meg a 100 milliárd dollárt, és köztük még akadhat néhány, amelynél állami beavatkozásra lesz szükség.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.