BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakadék az állam és a cégek között

Lehangoló – röviden így összegezhető a magyar vállalkozások véleménye az állami intézményekről, az adószisztémáról és a költségvetésről egy tegnap bemutatott elemzés szerint. A Közjó és Kapitalizmus Intézet által készített Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról című tanulmányból kiderül: a vállalkozók 91 százaléka szerint a hazai adórendszer bünteti azokat, akik tisztességesen szeretnének működni, 93 százalékuk pedig úgy vélekedett: a költségvetés rosszul használja fel a befizetett adókat.

A gazdaságban komoly gondokat okoz a jogszabályalkotás kiszámíthatatlansága. Általános vélekedés, hogy az adóhatóság formális és informális csatornákon határozza meg a fizetendő adó mértékét, az adószabályok igazi szerepe pedig e „nem hivatalos” elvárások kikényszerítése. A megkérdezett mintegy 700 vállalkozás vezetője abban is egyetértett, a befizetendő adó megállapításakor sok múlik a könyvelő ügyességén is. A cégek az idén nettó árbevételük 11-12 százalékos csökkenésére számítanak a válság miatt.

A tanulmányból az is kiderül: a gazdaságunk balkanizálódik, az emberek pedig úgy érzik, tudás és szorgalom révén nem lehet érvényesülni ma Magyarországon. Súlyos gond a bizalom hiánya, valamint az, hogy a piac működését nem segítik erős garanciák, s rosszul működik az állami szerződéskikényszerítés is. Miközben a vagyonbiztonság egyre erősebb hiányosságait az állami gyakorlat nem ismeri el, a segélyezési rendszer pedig egyre jobban elszakad az elfogadott közösségi értékektől, e két jelenség ellen kibontakozóban van a középosztály „lázadása” – mutatott rá a tanulmány egyik készítője, Szepesi Balázs. A válság leküzdéséhez a bizalom megerősítésére van szükség. KR

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.