BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme a bankok lerontott osztályzatai!

Számos lengyel, szlovák és cseh bank osztályzati kilátását, illetve - az OTP múlt heti leminősítése nyomán - a magyar bank szlovákiai érdekeltségének besorolását rontotta kedden a Moody's Investors Service, a gazdasági visszaesés miatt általa valószínűsített hitelveszteségekre, illetve a kormányok támogatási kapacitásának várható csökkenésére hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint nyolc lengyel, kilenc szlovák és hét cseh pénzintézet kilátása vagy besorolása romlik. A Moody''s közölte: az OTP Bank szlovákiai leányvállalatának betétkockázati besorolása "Baa1/P-1"-ről "Baa3/P-2"-re változik, a "D mínusz" pénzügyierő-osztályzat pedig leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá kerül.

A cég a múlt héten nyolc magyar bank - az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a CIB Bank, a K&H, az MKB, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB - besorolásait rontotta egyes esetekben több fokozattal, azzal az indokkal, hogy szerinte a magyar bankrendszer működési környezetének gyors romlása jelentős nyomást gyakorol az érintett pénzintézeteknek a pénzügyierő-osztályzattal kifejezett önálló hitelképességi mutatóira.

A Moody''s a múlt heti módosításoktól érintett nagyobb magyar bankok közül az OTP Bank pénzügyierő-osztályzatát "C plusz"-ról "D plusz"-ra rontotta, arra a véleményére hivatkozva, hogy a bank portfoliójában keletkező potenciális veszteségek jelentős nyomást gyakorolnak a cég jövedelmezőségére és tőkehelyzetére. A szlovák érdekeltség pénzügyierő-besorolásának keddi rontásához fűzött indoklásában a hitelminősítő azt írta: az anyavállalat hasonló besorolásának múlt heti visszaminősítése tükrözi a tulajdonos cég gyengébb kapacitását a szlovák érdekeltség támogatására.

A Moody''s az elmúlt napokban a cseh és a szlovák bankrendszer egészére érvényben tartott kilátását is egyaránt stabilról negatívra rontotta. Ennek - mindkét ország esetében egybehangzó - fő indoka az volt, hogy e bankrendszerek sebezhetőbbnek bizonyulhatnak a nyugati pénzintézeteknél, mivel kinnlevőségi portfolióik az elmúlt időszak gyors hitelkiáramlása nyomán "viszonylag éretlenek", emellett hitelkockázat-kezelési rendszereik és modelljeik még nem estek át komolyabb próbán.

 A lengyel bankok keddi kilátásrontásához fűzött elemzésében a Moody''s azt írta: a gazdasági visszaesés miatt növekszik a céges adósok nem fizetővé válások valószínűsége, ami várhatóan növekvő veszteségeket fog okozni a vállalati hitelezésben. A munkanélküliség emelkedése és az ingatlanárak csökkenése emellett valószínűleg a lakossági portfoliókban is nagyobb veszteségeket eredményez.

A cseh bankrendszerben a hitelminősítő szerint jelentősen erősödött a hitelpiaci stresszhelyzet, bár a kockázatokat enyhíti, hogy más közép-kelet-európai bankrendszerekkel összehasonlítva "nagyon korlátozott" mértékű a devizaalapú hitelkihelyezés, és nagyon alacsony a függőség a tulajdonosi finanszírozástól.

A térségbeli országok hosszú futamú adóskockázati besorolásai a nemzetközi hitelminősítőknél:

    


    

    

    S&P Fitch Moody''s
Magyarország BBB mínusz BBB Baa1
Csehország A A plusz A1
Szlovákia A plusz A plusz A1
Szlovénia AA AA Aa2
Lengyelország A mínusz A mínusz A2
Románia BB plusz BB plusz Baa3
Oroszország BBB BBB Baa1
Horvátország BBB mínusz BBB mínusz Baa3
Bulgária BBB BBB mínusz Baa3
Ukrajna CCC plusz B B2
Észtország A BBB plusz A1
Lettország BB plusz BB plusz Baa3
Litvánia BBB BBB A3

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.