BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem született döntés az ORTT-ben

Határozatképtelenség miatt nem tárgyalta az ORTT a két országos kereskedelmi televízió díjcsökkentési kérelmét kedden.

<kapcsolodo_temak A médiatestület egyik tagja a Pénzügyminisztériumhoz fordulna az ügyben. Az RTL Klub közleményben tudatta: nemcsak a válság indokolja a díjcsökkentést - írta az emasa.hu

Majtényi László közlése szerint a Fidesz által a testületbe delegált Szalai Annamária írásban jelezte, hogy nem vesz részt az ülésen, míg az MSZP-jelöléssel bejutott Gyuricza Péter és Ladvánszky György telefonon közölte ugyanezt; ezzel a 14 leadható voksból csak hat állt rendelkezésre a munkakezdéskor, ezért bezárta az ülést.

Az ORTT elnökének tájékoztatása szerint így legközelebb jövő szerdán kerülhet terítékre a téma; „nagyon remélem, hogy akkor határozatképesek leszünk, mert az a dolgunk” – mondta. Emlékeztetett arra: lényegesnek tartja, hogy a döntés előtt egyeztessenek az érintettekkel.



Akár bíróságra is hajlandó elmenni az ORTT-vel szemben a Duna TV és a Magyar Televízió, ha a médiahatóság elfogadja a két kereskedelmi televízió koncessziósdíj-csökkentési kérelmét. A döntés több százmillió forintos veszteséget jelentene a két köztévének, vezetőik „merényletnek” és „kegyelemdöfésnek” nevezték a tervezetet.

Az ORTT már két alkalommal elutasította a két csatorna kérését, most a testület szocialista és szabaddemokrata delegáltjai támogatják a kérést.

Ennek ellenére a médiatestület múlt heti ülésén mégsem szavazott a kérdésről, az azt szintén ellenző Majtényi László elnök úgy vélekedett, még „nincs itt az ideje a szavazásnak”, helyette „azon kellene vitatkozni, mi indokolja a csökkentést és a struktúra teljes megváltoztatását”. A médiahatóság keddi ülésnapján – ez első napirendi pontok között – újra tárgyalja a kéréseket.

Mivel a koncessziós díjakból befolyt összeget többek között a közszolgálati televíziók támogatására fordítják – a TV2 díjának 70 százalékát az MTV, a többit a Duna TV kapja, míg az RTL Klub által fizetett díj a digitalizációt szolgálja –, a két közszolgálati tévé nagyon rosszul járna. A hétfői sajtótájékoztatón Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke úgy becsülte, az MTV 600 millió, a Duna TV pedig körülbelül 300 millió forinttól esne el csak a két kereskedelmi tévé díjcsökkentése miatt.

Az idei év egyébként is nehéz mindkét tévének: a forint árfolyamának romlása körülbelül egymilliárd forintos, az áfaemelés körülbelül 500 millió forintos pluszköltséggel sújtja idén a Magyar Televíziót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.