BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piaci átlag felett bővül a tankönyvpiac

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 2008-as könyvforgalmi adatai alapján a közoktatási tankönyvek és nyelvkönyvek piaca 4 százalékkal bővült. A Nemzeti Tankönyvkiadó továbbra is megőrizte vezető pozícióját.

 A magyarországi könyvforgalom 2008-ban 67,6 milliárd forintos volt, mely mindössze 1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az infláció miatt azonban a bővülés valójában stagnálást jelent. A tankönyvpiac a teljes könyvpiaci átlag felett, 4 százalékkal 17,2 milliárd forintra növekedett az elmúlt évben. A könyvpiacon ezzel a tankönyvek szegmense a legnagyobb, 25,5 százalékos tematikai ágazattá vált. A Nemzeti Tankönyvkiadó 33 százalékos piaci részesedésével továbbra is a legnagyobb szereplő ezen a területen. Az ismeretterjesztő könyvek piacán több, mint 6 százalékos visszaesés történt, de a szépirodalmi könyvek forgalma is csökkent. A szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak ágazatában folytatódott az évek óta tapasztalt piacvesztés. A legnagyobb, 30 százalékos növekedés a gyermek- és ifjúsági könyvek piacán történt 2008-ban.

Menyhártné Hámori Andrea a Tankönyvkiadó kereskedelmi igazgatója az eredmények kapcsán elmondta: „Több, mint 10 éve működő referensi hálózatunk segíti a pedagógusokat abban, hogy megismerjék Kiadónk tankönyveit, a szaktanári munkát támogató kézikönyveket, útmutatókat, elektronikus segédanyagokat. Rendkívül örülök annak, hogy a pedagógusok továbbra is nagy arányban a Nemzeti Tankönyvkiadó könyveit választják, hiszen ez igazol minket abban, hogy jól végezzük munkánkat.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.