BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nem a választás miatt" - de minden részvény esik

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a mínusz 200,66 pontos nyitás után tovább csökkent hétfőn délelőtt.

A BUX 11.30 órakor 15.343,31 ponton állt, ami a pénteki záró értékéhez képest 292,68 pontos, 1,87 százalékos csökkenés, a hétfői nyitásnál 92,02 ponttal alacsonyabb. A részvénypiac forgalma délelőtt 8,3 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző záráshoz képest.

A Mol árfolyama 345 forinttal, 2,62 százalékkal 12.805 forintra csökkent.

Az OTP részvények ára 100 forinttal, 2,76 százalékkal 3.520 forintra esett.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,16 százalékkal 609 forintra gyengült.

A Richter papírok árfolyama 400 forinttal, 1,29 százalékkal 30.700 forintra csökkent.

A magyar pártok a várt eredményt érték el az európai parlamenti választáson, és bár a Jobbik erős teljesítménye "valamelyest aggasztó", a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Bajnai-kormány a helyén marad, mondták hétfőn az MTI-nek londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint nem született jelentős piaci eladási nyomást indokló meglepetés.

Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdásza azt jósolta, hogy a választás kimenetelének piaci hatása kevéssé lesz érezhető, mert egyrészt semmilyen "túl váratlan" eleme nincs az eredménynek, másrészt a magyar gazdaság szempontjából az EP-választás "egyébként sem jelent túl sokat".

Arra a kérdésre, hogy nem alakulhat-e ki nagyobb eladási nyomás a magyar és a térségi piacokon, Sampson azt mondta: hirtelen eladási hullámokat általában bizonytalanságot keltő, előre nem látott események okoznak, a magyarországi választási eredmény azonban nem tekinthető előre nem látottnak, és túl nagy bizonytalanságot sem teremtett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.