BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorra küldik haza a vendégmunkásokat a hazai cégek

Az ország egyes térségeiben már arra kényszerülnek a cégvezetők, hogy a külföldi munkavállalókat - elsősorban azokat, akiknek szállást is kellett adni - magyarországiakra cseréljék - írja a Napi Gazdaság.

A regionális munkaügyi központok adatai, illetve a szakemberek becslése szerint a gazdasági válság kezdete óta 11-12 ezer - részben feketén foglalkoztatott - vendégmunkás kényszerült arra, hogy hazaköltözzön.

A bejelentett csoportos létszámleépítések alapján a nyár végéig további négyezer külföldi távozására lehet számítani - számol be a Napi Gazdaság.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) statisztikái szerint az első negyedévben az egy évvel korábbinál 15 százalékkal kevesebb munkavállalási engedélyt adtak ki, illetve - az EU-tagállamok esetében - bejelentést regisztráltak, s a második negyedévben is hasonló tendencia várható. Az apadás oroszlánrészét a szlovákiai munkavállalók számának zuhanása okozta, miközben látványosan nőtt a romániai dolgozók száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.