BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bernanke: ahol eldől az elefánt, ott a fű is összepréselődik

Nem akartam úgy bevonulni a történelembe, mint az a Fed-elnök, aki egy esetleges második nagy gazdasági világválság idején irányította az amerikai jegybank szerepét betöltő intézményt – ezzel indokolta az elmúlt egy évben tett lépéseit egy kansasi lakossági fórumon Ben Bernanke.

Miért kellett az adófizetők pénzéből százmilliárdokat költeni a bankok megmentésére, miért nem hagyták egyszerűen kimúlni a behemótokat, helyet engedve a kis- és közepes méretű cégeknek? – kérdezte egy Kansas City-ben tartott lakossági fórumon egy önmagát családanyának nevező hölgy a világ legnagyobb hatalmú jegybankjának vezetőjétől. A felvetés arra a sokszor emlegetett érvre épült, hogy erkölcstelen dolog az adófizetők pénzéből megmenteni azokat, akik a válságot kirobbantották, miközben a válságot leginkább megszenvedő, ám kitörése ügyében ártatlan „kisembereket” senki nem szanálja állami pénzekből.

Ahol eldől az elefánt, ott a fű is összepréselődik – válaszolta lakonikusan Bernanke a Wall Street Journal beszámolója szerint.

Egyértelművé tette, hogy jó néhány esetben őt is „undor” fogta el, amiért meg kellett mentenie bizonyos cégeket, egyszerűen azért, mert túlságosan nagyok voltak és bukásuk túlságosan sok kárt okozott volna az embereknek vagy a gazdaság más szereplőinek.


Egyúttal olyan új törvények meghozatalát sürgette, amelyek révén a bankokon kívüli pénzügyi cégek csődeljárás nélkül szűnhetnek meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.