BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

RTL: A pedofília nem tabutéma a médiában – A harc folytatódik

Nem kevesebb mint 1369 percnyi elsötétítéssel büntette az idén az RTL Klubot az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT); ez közel annyi, mint a megelőző öt évben összesen – értesült a Világgazdaság.

Tavaly 85, 2007-ben pedig 69 percet kapott a csatorna, igaz, 2006-ban 632-t. A hivatalosan a műsorszolgáltatási jogosultság felfüggesztésének nevezett szankció keretében kiszabott büntetőpercek látványos megugrása (is) jelzi: kisebbfajta háború robbant ki a piacvezető televíziós csatorna és a médiahatóság között.

A konfliktus hátterében az ORTT szemében hosszú évek óta botránykőnek számító Mónika-show áll. Az RTL Klub délutáni beszélgetőműsorát a médiahatóság nyolcszor marasztalta el az elmúlt négy évben, ebből hatszor felfüggesztést is kiszabott.

Az utolsó két alkalommal ugyanakkor a szankció jóval „durvább” lett a korábban megszokott, 30–120 percre rúgó felfüggesztéseknél; az idén április 22-i döntésével nem kevesebb mint 225, június 30-i határozatával pedig 720 percre rendelte el a csatorna elsötétítését az ORTT.

„A médiahatóság a büntetések kiszabásánál súlyosbító tényezőként vette figyelembe, hogy az RTL Klub visszaesőnek számít” – indokolta lapunknak Berényi Diána, az ORTT sajtóreferense a szankció súlyosságát. Elmondása szerint a médiahatóság várta az együttműködést az RTL Klub részéről, ám a csatorna a korábbi büntetések ellenére sem változtatott műsorkészítési politikáján. Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója szerint viszont a médiahatóság által kirótt büntetés nem áll arányban az elkövetett jogsértés súlyosságával.

A konfliktus hevességét jelzi Majtényi László ORTT-elnök szokatlanul erőteljes jelzőket tartalmazó közleménye is. „A Mónika-show 2009. március 2-i adása a kiskorúak védelmét szolgáló médiatörvénybeli rendelkezéseket kirívóan súlyosan, az alkotmánnyal is összeegyeztethetetlen módon sértette meg.

A műsorban 15 éves gyereklányok egymást vádolva arról vitatkoztak, hogy 12 éves korukban az egyikük nevelőapja mindkettejüket megerőszakolta-e, vagy csak az egyikőjüket és egy közös barátnőjüket.” A csatorna viszont tartalmi szempontból sem tartja kifogásolhatónak a műsort. „A pedofília nem lehet tabutéma a médiában, még a 12 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett adható műsorokban sem” – hangsúlyozta Rényi Ádám.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.