BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soros György hangja újra az éterben! - Kína a megmentő

A magyar származású befektetési szakember szerint majd Kína húzhatja ki a világgazdaságot a gödörből, bár ez a véleménye nem új keletű.

Ezzel szemben a mostani válság rövid távú kezelése nem könnyő, mert az amerikai bankrendszer még mindig óriási mennyiségő rossz eszközt tart kézben, ami nyomást fog gyakorolni a gazdaságra.

Jönnek a profit warningok! Az amerikai olajipari óriás, a Chevron jelentős profitcsökkenést vár a nemrég zárult második negyedévtől, mely többek között a meredeken visszaeső amerikai finomítói árréseknek köszönhető, melyet nem kompenzált az emelkedő olajár, mivel a dollár is gyengült időközben.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint eljött az idő a kamatcsökkentésre. Karvalits Ferenc egy interjúban kifejtette, hogy az erősödő és kevésbé volatilis árfolyam, a csökkenő finanszírozási igény és az elmúlt időszakban tapasztalható élénkülő állampapírkereslet megteremtette a lehetőséget arra, hogy végre csökkenteni lehessen a 9,5 százalékos alapkamaton.

Véleménye szerint a javuló befektetői hangulat, a nagyobb kockázatvállalási hajlandóság az enyhén javuló fundamentumokkal karöltve növeli a jegybank mozgásterét.Mindenesetre az biztos, hogy az elmúlt hetekben jelentősen felerősödtek azon kommentárok az MNB részéről, amelyek egy esetleges kamatcsökkentést irányoznak elő. A következő Monetáris Tanács ülés július 27-én lesz.

Jelentősen növelné az állampapír kínálatot az ÁKK a jövő heti aukción. Összesen 55 milliárd forintos tervezett kibocsátási összegben kíván értékesíteni a július 16-ai aukción az ÁKK, amire tavaly ősz óta nem volt példa. A kínálatnövekedést több tényező is alátámasztja, mint például az, hogy jelentősen nőtt az érdeklődés a magyar állampapírok iránt az elmúlt időszakban, ami a kötvényhozamok csökkenésében is megmutatkozott. Mindenesetre pozitív üzenet lehetne a piacok számára, ha Magyarország vissza tudna térni a piaci alapú finanszírozásra, és a jövő heti aukció esetleges sikere további pénzeket vonzhatna az állampapírpiacra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.