BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csavarok és fókák

Nincs uborkaszezon a nemzetközi kereskedelemben. Az elmúlt héten az Európai Unió és különböző partnerei három új kereskedelmi vitát is a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elé vittek. Az esetek persze mind egyediek, de legalább egy általános tanulságra is rávilágítanak.

Kína 2001-es WTO-csatlakozása óta első ízben kezdeményezett WTO előtti vitarendezési eljárást az EU ellen, méghozzá azért, mert Peking szerint diszkriminatívak és protekcionisták a kínai csavarok ellen elrendelt uniós dömpingellenes vámok. Brüsszel azonban azt állítja, egyértelmű bizonyítékai vannak a kínai csavarok tisztességtelen árazására, amely komoly károkat okozott az európai gyáraknak.

A Fülöp-szigetek ellen viszont az EU kezdeményezett WTO-eljárást, mert az ázsiai országban diszkriminatív módon bizonyos esetekben ötvenszer magasabb adókkal sújtják az importált égetett szeszes italokat, mint a hazai gyártásúakat. Catherine Ashton uniós kereskedelmi biztos szerint a Fülöp-szigeteki protekcionizmust az is bizonyítja, hogy az országban tavaly 47 millió láda égetett szesz fogyott, de ebből csak egymillió volt az import. Kanada pedig a fókatermékek állatvédelmi célú uniós forgalmazási tilalmát érzi WTO-sértőnek.

Valószínűleg törvényszerű is, hogy gazdasági lejtmenet idején megsokasodjanak a kereskedelmi viták. Ha viszont túlságosan elterjed a protekcionizmus, annak nem lesznek nyertesei. Csak vesztesei. UGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.