BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar tejért demonstráltak - Fotók!

Jókedvű tejtüntetést tartott a Tej Terméktanács és az Agrármarketing Centrum.

A beöltözött, skandáló résztvevők, akik a hazai tejtermékekre hívták fel a figyelmet, dobozos tejet osztogattak a főváros különböző pontjain.

Bakos Erzsébet szakmai koordinátor elmondta: a tejtermelők ezzel akarják felhívni a figyelmet az ágazatra, amely a csőd szélére jutott.
Korántsem zajlott ennyire vidám hangulatban a Visegrádi Négyek, Románia és Bulgária közös agrárminiszteri találkozója, amelynek ugyancsak témája volt a tejpiac.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a megbeszélés után közölte: a tárcavezetők közös nyilatkozatukban rögzítették, hogy a problémák megoldása nem az egyes tagállamok ügye, azokat összeurópai szinten kell rendezni.

Az agrártárca mindenesetre a jövő évben 14–15 forint literenkénti támogatás kíván adni a szorult helyzetben levő tejtermelők számára. Miután az Európai Bizottság nemzeti hatáskörbe utalta vissza az ágazat problémáinak megoldását. Máhr András, az agrártárca államtitkára közölte: a termelők még ősszel megkapják – nemzeti forrásból – a tej top-up-ot. Ez 16 milliárd forint többletforrást jelent még az idén a súlyos gondokkal küszködő ágazatnak.

Jövőre be kívánják vezetni az állatjóléti támogatást, valamint az uniós források átcsoportosításával még további pénzeket szeretnének az ágazatnak jutatni. Erre lehetőség adódik, ugyanis az uniós pénzek 10 százalékát nemzeti hatáskörben át lehet csoportosítani. A jelenlegi és a tervezett többlet támogatással együtt így jövőre literenként mintegy 22-23 forint támogatáshoz juthatnak a tejtermelők.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.