BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóemelés helyett a közszférát faragja Szerbia az IMF számára

Szerbia vélhetően mintegy ötödével csökkenti a közszférában dolgozó mintegy 70 ezer alkalmazott számát, hogy megfeleljen az IMF-kölcsön feltételeinek.

A BBC jelentése szerint ezt Diana Dragutinovics szerb pénzügyminiszter közölte, aki szerint további létszámcsökkentésre kerülhet sor, mielőtt újra folytatódnak a tárgyalások az IMF-fel a jövő hónapban.

Az IMF ugyanis elhalasztotta a 3 milliárd euró összegű kölcsön második részletének folyósítását, mert további reformlépéseket vár a szerb kormánytól. Szerbiában jelenleg 18 százalékos a munkanélküliségi ráta, és a magas munkanélküliség miatt a szakszervezetek sztrájkkal fenyegetőznek. Az ország gazdasága ebben az évben várhatóan 5 százalékot zsugorodik.

Az IMF korábban azt javasolta, hogy a szerb kormány a már jelenleg is 18 százalékon álló áfa emelésével csökkentse a költségvetési hiányt, erre azonban a kormány nem hajlandó. A környezetvédelemért felelős miniszter közölte: sem az áfát, sem más adó nem emelnek az IMF kérésére, a szükséges forrásokat a közszféra létszámának csökkentésével érik el.

A szerb államadósság jelenleg  a GDP 4,5 százalékát teszi ki. A szerb kormány 4 százalékra történő csökkentést javasolt, a Valutaalap azonban 3,5 százalékos deficitet vár az országtól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.