BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerika fölött már oszlanak a felhők

Az Egyesült Államokban már egyre több jel utal arra, hogy hamarosan véget érhet a recesszió, így akár a globális piacokon is az optimizmus kerülhet előtérbe az elkövetkező hetekben.

Ezt elsősorban arra lehet alapozni, hogy az amerikai pénzügyminisztérium pénteken bejelentette: megvonja az ország bankjaitól azokat a rendkívüli támogatásokat, amelyeket korábban nyújtott, mivel a gazdaság már nincsen a pénzügyi szakadék szélén.

Emellett a fogyasztói hangulat javulása is optimizmusra adhat okot a tengerentúli államban, mivel a Michigan egyetem fogyasztói hangulatindexe jóval az elemzői várakozások felett teljesített.

Az is pozitív lehet, hogy a washingtoni Fehér Ház szerint az idén elfogadott 787 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomag több mint egymillió munkahelyet tartott meg az országban. Az Egyesült Államokban uralkodó egyre optimistább hangulatot azonban kissé visszafoghatja, hogy az amerikai importárak két százalékkal nőttek havi szinten augusztusban, elsősorban a kőolaj árának emelkedése miatt. Európában vegyes hírek láttak napvilágot pénteken, miután a kelet-közép-európai régió egyes államaiban kedvező, míg másokban kedvezőtlen makroadatokat hoztak nyilvánosságra.

Negatív hír, hogy júliusban jelentősen gyengült a cseh ipar - az előző év hasonló időszakához képest 18,2 százalékkal -, Lengyelországban a júliusi folyó fizetési mérleg hiánya 565 millió euró volt, az egy hónappal korábbi 459 millió euró többlethez képest, míg a litván pénzügyi tárca jövőre 4,3 százalékos GDP csökkenéssel számol a korábban tervezett 2,6 százalékos eséssel szemben. Pozitív hír azonban, hogy júliusban 49,4 milliós nem várt többletet mutatott a szlovák külkereskedelmi mérleg, míg a román folyó fizetési mérleg hiánya is csökkent az első hét hónapban 73,8 százalékkal, az előző év hasonló időszakához képest.

Magyarországon pénteken hozták nyilvánosságra a 2010-es költségvetés törvényjavaslatát, amely szerint a költségvetés hiány elérheti jövőre a 1.060,3 milliárd forintot, míg a központi költségvetés adóssága a GDP 74,2 százalékára nőhet a jelenlegi 73,9 százalékról.

Bajnai Gordon miniszterelnök a hét utolsó munkanapján úgy nyilatkozott, Magyarországon jövőre is nehéz, takarékos évre kell számítani, mivel az államháztartás bevételi oldala várhatóan ekkor éri el a válság alatti mélypontját.

A jövő évi nehéz költségvetési helyzet ellenére Oszkó Péter úgy vélte, a távhő tarifája akár 5 százalékkal is csökkenhet Magyarországon, ha a költségvetési tervezetben meglévő pénzügyi kereteket tartani lehet az országgyűlési szavazás során, így erre megfelelő tartalék marad. A 2010-es évet illetően Varga István gazdasági miniszter is bizakodó volt pénteken: egy osztrák gazdasági lapnak adott nyilatkozata szerint már a magyar GDP növekedésére lehet számítani a következő évben.

Az optimizmust támaszthatja alá az is, hogy augusztusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest, míg a BUX pénteken 1,44 százalékos emelkedéssel 19.306,55 ponton zárt. A forint árfolyama a hét utolsó kereskedési napján mérsékelten gyengült: a csütörtöki 272,03 forintos euróárfolyamhoz képest 50 fillérrel 272,65 forintra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.