BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az adós is kell a megoldáshoz

A bajba került ügyfelek nagyon kis hányada hajlandó szóba állni a bankokkal

A CIB Bank számos megoldási lehetőséget kínál a hiteltörlesztési gondokkal küzdő ügyfelei számára, emellett elkészült a „Megoldások hiteltörlesztési nehézségekre” című kiadvány is, amely segíti az érintettek eligazodását a lehetőségeik között – hangzott el a hitelintézet által rendezett mai háttérbeszélgetésen.

A bank vezetői ugyanakkor felhívták arra is a figyelmet: ahhoz, hogy az adóssal közösen ki lehessen dolgozni valamilyen megoldást a kialakult helyzetre, az ő együttműködési készsége is szükséges.

Ennek kapcsán Lamboy Judit, a CIB Bank lakossági üzletágának vezetője elmondta: a fizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleiknek csak nagyjából 60-65 százalékát lehet elérni, és ezen belül is mindössze 15 százalék azoknak az aránya, akik akként nyilatkoznak, hogy átütemezést szeretnének.

Érdekes módon a jelzáloghitel-adósoknál még alacsonyabb ez az arány, vélhetően azért, mert az ügyfelek, amíg lehet, bíznak abban, hogy a hitelszerződésük végül nem jut el az ingatlan kényszerértékesítéséig.

A CIB Bank már több mint 1800 átstrukturálási kérelmet hagyott jóvá: ez a szám viszont csak a jelzáloghiteleket tartalmazza, a többi termékkörrel (autólízing, ingatlanlízing, fedezetlen hitelek, mikro hitelek) együtt már összesen 12 700 jóváhagyott átstrukturálási kérelemről lehet beszélni.

Horn Gyula, a hitelintézet vállalati üzletágának vezetője elmondta: a vállalatokra is igaz, hogy az ő oldalukról is szükséges együttműködési készség, elkötelezettség a pénzügyi problémák megoldásához. A finanszírozás újragondolásáról egyébként már nagyjából 300 kis- és középvállalkozással folytattak sikeres tárgyalásokat. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.