BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bíróság a tőzsdefelügyelet ellen – A bónusz botrány folytatódik

Egy szövetségi bíró elutasította a Bank of America az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) közötti, a bónuszokkal kapcsolatos megállapodást. New York állam főügyésze pedig a prémiumokban érintett bankok legfelső vezetői ellen készül eljárást indítani.

A Bank of America tervei szerint 33 millió dollárt fizetett volna az SEC-nek a Merrill Lynch vezetésének kifizetett bónuszokkal kapcsolatos ügyben. Egy szövetségi bíró azonban megakadályozta, hogy a botrányos ügy főszereplője és a tőzsdefelügyelet megegyezzen. Jed Rakoff bíró indoklásában kifogásolta, hogy a Bank of America eszerint nem fedte volna fel, a vezetés mely tagjai tudtak a prémiumokról.

A bíró megfogalmazása szerint a 33 millió dolláros megállapodás az SEC-nek a felügyelet gyakorlásának látszatát, a Bank of Americának pedig gyors és fájdalommentes megoldást jelentett volna – idézi a bírót a Reuters. A banknak és a tőzsdefelügyelet ügyét február elsejétől bírósági eljárás keretében vizsgálják.

Eközben New York állam főügyésze is felerősítette a bónuszok elleni küzdelmet. Andrew Cuomo a legfelsőbb bankvezetők ellen indít büntetőeljárást, a Wall Street Journal értesülései szerint a Bank of America vezérigazgatója és pénzügyi igazgatója ellen csalás miatt indítanak eljárást. A főügyész hétfőig adott határidőt a bank vezetésének arra, hogy több információval szolgáljanak a Merrill Lynchnél kifizetett jelentős összegű bónuszokról.

A jelek szerint kérése nem teljesült. A Bostoni Egyetem vállalatvezetésben jártas professzora szerit az ügyész addig nem enged, amíg meg nem ismeri a teljes igazságot, a Bank of America pedig nem rendelkezik stratégiával erre az eshetőségre. A cég szóvivője annyit közölt: a pénzintézet kész bíróság előtt bizonyítani állításainak igazságtartalmát és a következő napokban dönt a szükséges jogi lépésekről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.