BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csődben az óriáspláza

Titkos jelentés arról, hogy a bankok vesztenek az ingatlanfinanszírozáson

Csődöt jelentett az egyik legnagyobb német pláza, a berlini A10-Center. A csődgondnok megígérte: mindent megtesz a nem kevesebb mint 120 ezer négyzetméteres komplexum megmentéséért.

Az A-10 egy luxemburgi bejegyzésű, főleg brit, ír és indiai befektetőkből álló cégé. A mozikat és bowlingtermet is magában foglaló központot egyelőre nem zárják be, sőt, a szakértő szerint a tervezett tízezer négyetméteres bővítésről sem mondanak le. Mindez 60 millió euróba kerül. Persze csak akkor, ha lesz finanszírozó, ám erre nem sok az esély.

Alátámasztja ezt a McKinsey tanácsadó most kiszivárgott titkos jelentése is. E szerint nem csupán Németországbam, de egész Európában veszteséget okoz a bankoknak az üzleti célú ingatlanok projektfinanszírozása.

A jelentést taglaló PropertyEU rámutat: még az úgynevezett aranykorszakban, vagyis 2006–07-ben sem hozta vissza a befektetett tőkét a hitelezés.

„A bankárok csak arra figyeltek, hogy a kihelyezett pénzekkel növeljék a bank piaci részesedését, egyáltalán nem gondoltak arra, hogy milyen biztonságosan térül meg a pénz, s nem ismerték, és még most sem ismerik eléggé ezt az ágazatot, sem az ottani termékeket” – teszi hozzá.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.