BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csődkivédés beszállítói összefogással

A tavalyi, átlagosan másfél százalékos leírási veszteség idén öt százalék fölé nőtt a hazai cégek körében – derül ki a követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft. legújabb felméréséből.

A vizsgálatok szerint a beszállítók jelentős része mostanra vagy felélte tartalékait, vagy azoknak a vége felé jár, így ha nem elővigyázatosak, az átlagos hazai leírási veszteség jövő tavaszra akár a 7 százalékot is elérheti.

A cég szakértői azt is aggasztónak tartják, hogy a csődeljárás nyújtotta lehetőségek kihasználása nélkül, automatikusan felszámolás, vagy egyéb eljárás alá került azon vállalkozások 62 százaléka, melyeknek legalább két szállító felé volt 90 napon túli tartozásuk.

Mindez egy olyan üzleti környezetben tapasztalható, ahol jelenleg az átlagos fizetési késedelem már meghaladja a 110 napot. A jelenség azért különösen veszélyes, mert a bedőlt cégek a vizsgálat kezdeti időpontjában, vagyis 2008. május 1-én látszólag teljesen normálisan működtek, eltüntetési szándékot jelző változások a cégadataikban nem voltak tetten érhetők. Semmi nyilvánosan érzékelhető jele nem volt a bekövetkező fizetésképtelenségnek - figyelmeztetnek a szakértők.

A Direktinfo szerint a beszállítói összefogással, ezen belül a kölcsönös adatszolgáltatáson alapuló vevőmonitoringgal megelőzhetők a bajok. A már működő informatikai, villamossági, autóipari és egyéb összefogásban részt vevők körében a leírási veszteség – az általános trenddel szemben – folyamatosan csökken, jelenleg átlagban egy százalék alatt van. Az összefogások eredményeként a korbetartozás.hu portálon rossz adósként nyilvántartott cégek számának növekedése tehát a részt vevők behajthatatlan kinnlevőségeinek drasztikus csökkenését eredményezte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.