BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Demján: Nincs magyar út - Tragikus a helyzet

Először a foglalkoztatás szerkezetét kell helyre rakni, s amíg ez nem valósul meg, addig nem lehet Magyarországon jó adórendszert csinálni – mondta a Népszabadságnak adott interjújában Demján Sándor nagyvállalkozó, aki továbbra is tragikusnak ítéli az ország versenyképességét.

Én nem kezelek válságot. Az a kétmilliárd forint, amit Borsodban és Szabolcsban öt év alatt a kistelepülések támogatására fordítunk, válságkezelésre nagyon kevés lenne, üzleti célra pedig rettenetesen sok. Azt tartom fontosnak, hogy a gyerekek, a fiatalok, az egyetemisták esélyegyenlőséget kapjanak, valamint korszerű készségfejlesztő és számítástechnikai eszközökhöz jussanak. Az az életcélom, hogy minél több emberen tudjak segíteni – mondta a Népszabadságnak Demján Sándor.

Arra a kérdésre, mit gondol a Bajnai-csomagról, a nagyvállalkozó úgy válaszolt: a Bajnai-csomag csak következménye egy elhibázott, hét éve folyó politikának, amely hitelből próbált jóléti rendszerváltást csinálni. Ilyen nincs. Jólétet teremteni csak munkából lehet. Magyarország alapproblémája a torz foglalkoztatási szerkezet, amelyből, ha így marad, soha nem jön létre egy egészséges ország. Másfél millió ember közvetlen, termelőmunkája lenne szükséges ahhoz, hogy Magyarország ne legyen válságban.

Most azonban mindössze félmillió ember végez tényleges fizikai munkát. Annak idején a Reformszövetségben is elmondtam, hogy ezt az arányt kell helyre tenni a kilábaláshoz, hiszen nem a szolgáltatás, hanem a termelés és az exportálás az egészséges gazdasági szerkezetű társadalom alapja. A válságkezelés egyes számú tétele az lett volna, hogy a termelésről levesszük az adókat, a járulékokat.

Nagyon fontos volt a forint árfolyamának rendezése, ezt sikeresen kezelték. De ettől még semmi sem történt, ez csak gyógyszer volt, ami csökkentette a fájdalmat, de a betegség - azaz a torz foglalkoztatási szerkezet - megmaradt.

Az adórendszer átalakításával kapcsolatban elmondta: ki kellett volna választani egy bevált modellt, és azt kellett volna utánozni. A tőkeáramlásnak, a pénz útjainak megvannak a maguk kitaposott ösvényei, azaz nincs magyar út, nincs magyar adórendszer. Vagy versenyképes egy ország, vagy nem. Először a foglalkoztatás szerkezetét kell helyre rakni, és amíg ez nem valósul meg, addig nem lehet Magyarországon jó adórendszert csinálni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.