BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dolgozzanak meztelenül, lőjék szét a főnököt - Csapatépítés felsőfokon

Míg korábban a vállalatok sok esetben a közösen megélt stressztől várták, hogy egy-egy munkahelyi csapat jobban teljesít, úgy tűnik, a válság épp elég traumát okozott, így a kőkemény sziklamászás, a vadvízi evezés helyére szolidabb programok kerültek.

Több vállalatnál inkább az elégedettség- vagy épp a segítségérzés, a nevetés, az alkotás élménye formálja a csapatot, sok esetben nagyon csekély büdzséből. Ilyen volt a Robert Bosch Power Tool Kft. júniusi programja is: hetven ember dolgozott a miskolci Családok Átmeneti Otthonában önkéntesen, lefestették az ablakokat és a kerítést, összeszedték a szemetet, felújították a játszóteret. „Nagyon drága csapatépítő tréningekre vitték el az embereket, és mi már a múlt évben úgy gondoltuk, ez nem jó gyakorlat” – fogalmazott Horváth Attila, a cég ügyvezető igazgatója.

A Magyar Telekomnál volt olyan munkahelyi csapat, amely még olcsóbban úszta meg a csapatépítést: batyusbulit szerveztek, a dolgozók maguk hoztak otthonról süteményt, üdítőt. A jó hangulat mégis garantált volt, épp a kreativitás hozta össze az embereket, az, hogy így is együtt lehet lenni.
Korántsem csak Magyarországon divat most a karitatív tevékenységgel összekötött vagy a minél alacsonyabb keretösszegből kihozott, kreatív csapatépítés.

A heti munkaidő végét például a Grinnel Computersnél kooperatív számítógépes játékokkal ütik el. Ilyenkor azon nevetnek, hogy a főnököt kell „szétlőni” a játék során – természetesen annak beleegyezésével. Az alkalmazottakat mindig jókedvre deríti a játék. Ilyenkor a hagyományos, beosztásokból adódó szerepek megszűnnek, hiszen azokat a virtuális környezetben nincs értelme érvényesíteni – mondta Kevin Grinnel, a cég vezetője.

A szakember szerint a Combat Arms akciójáték heti két órában stresszűző és elősegíti az alkalmazottak közti bizalom építését és a kötődések erősítését.

A csapatépítés egyik új formáját találta meg egy brit marketingcég külső konzultánsa; arra kérték a dolgozókat, hogy munkahelyi feladataikat végezzék meztelenül. Még furcsább módját választotta a csapatépítésnek egy angol kisvállalat, amely felkért egy külsőst, hogy az alkalmazottakból formáljon jobb csapatot. David Taylor pszichológus azt javasolta, a dolgozók vegyék le egy napra a ruháikat, ezáltal megszabadulnak a gátlásaiktól, és sokkal nyíltabbak lennének.
Bármilyen meglepő, a munkatársak nem sokat gondolkodtak, mindössze két ember maradt fehérneműben, a többiek úgy élték meg, hogy a pucérság nagyszerű volt, azóta jobb a hangulat, sokkal őszintébbek egymással.



Maradjunk Magyarországon, ahol ennél konzervatívabb, ám nem biztos, hogy kevésbé hatékony módszerekkel próbálkoznak a cégek. A szokásos gyári gyűlések mellett más módon is igyekszik transzparenssé tenni a vezetés működését a tatabányai Grundfos. Az ügyvezető „mini” csapatépítő beszélgetéseket szervez. Minden hónapban véletlenszerűen kiválasztanak 20-25 dolgozót, akik a menedzsment több tagjával közösen beszélgethetnek az őket érdeklő kérdésekről.

Mindennek azért lehet jelentősége, mert bár egy- vagy kétnapos tréninggel nem lehet kipihenni az egész éves hajtást és levezetni a felgyülemlett feszültséget, de kommunikációs szempontból akár egy-két órás őszinte beszélgetés, pozitív élményt jelentő együttlét is sokat jelenthet a kollégáknak.

Csapatépítés civileknek

Pályázati kiírás jelent meg nemrég, miszerint önkormányzatok, intézmények, társadalmi szervezetek, alapítványok, természetes személyek két- vagy háromnapos csapatépítő tréningre pályázhatnak falusi élményprogram keretén belül. Igaz, a pályázat önköltséget is elvár, míg a pályázati kiíró étkezési és szálláslehetőséget ajánl fel a csapatnak.

A beküldési határidő: 2009. október 15.

A beküldési határidő: 2009. október 15. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.