BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyeztetés gáz ügyben, a Kremlben

Kaszpi térségbeli közép- és hosszútávú együttműködés létrehozásán dolgozik Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

Három fő kérdésről tárgyalt hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Gazprom igazgatósági elnökével, Alekszej Millerrel. A fő téma a gázmonopolcég tevékenységének oroszországi prioritásai, a Fehéroroszországnak és Ukrajnának eladott gázért történő fizetés, illetve a kaszpi térségben folyó, gázpiaci együttműködés.

Miller röviden tájékoztatta az elnököt cége beruházási programjáról, kiemelten pedig az Északi és a Déli Áramlat gázvezeték projektekről, az új gázmezőkről, és az oroszországi térségek gázvezeték hálózatának országos rendszerré kapcsolásáról, számol be a Kreml sajtóirodája. Az elnök szerint kiemelten fontos, hogy a ritkán lakott területeken is legyen gázellátás.



Miller beszámolt arról Fehéroroszország gázszámla tartozásáról, s az ukrán partnerekkel való kapcsolatokról is. Elmondta, hogy az ukránok emelni kívánják a Gazprom által egyébként előre fizetett tranzitdíj nagyságát.

A Gazprom 2010 első negyedéig már előre kifizette a tranzitdíjat, hogy segítse nyugati szomszédját, bár ez nem volt a januárban aláírt orosz-ukrán gázmegállapodás része. Medvegyev közölte Millerrel, hogy Ukrajnával lévő kapcsolatában tartania kell magát a szerződésben foglaltakhoz.

Medvegyev elmondta, hogy hamarosan találkozik Kazahsztán, Türkmenisztán és Azerbajdzsán vezetőivel, akikkel közép- és hosszútávú, kaszpi térségbeli gázpiaci együttműködésről fog egyeztetni. A munka alapját kormányközi megállapodások teremtik majd meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.