BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éljen a gyógyult pénzpiac? – Korai az öröm

A tavaly szeptemberi Lehman Brothers csőd előtti szintekre kúszott vissza az amerikai technológiai szektor, ledolgozva minden veszteségét - írja a Cashline iránytűje.

De számos más szektor teljesítményét is ki lehet emelni (fogyasztással kapcsolatos iparágak 10-13 százalékos, nyersanyag- és energiaszektor 17-18 százalékos lemaradásban van).

De az egyik legmeglepőbb (már akinek) számot a pénzügyi szektor mutatja: csak 27 százalékkal van elmaradva a befektetési bank bedőlése előtti szintektől. Pedig messze nincs olyan jó állapotban, mint azt az értékelési szintek mutatják, az egész csak attól maradt talpon, hogy a kormányzat sok százmilliárd dollárt pumpált bele a rendszerbe, nem is beszélve a jegybank likviditásfokozó akcióiról.

De ha ez nem lenne elég, számos elemzés, felminősítés lát napvilágot naponta, hogy a pénzügyi szektor az egyik legjobban teljesítő iparág lehet a következő időszakban is, pedig igazi funkciójukat nem töltik be a pénzintézetek, a náluk elhelyezett betéteket csak korlátozott mértékben hitelezik ki a gazdasági szereplőknek, helyette inkább a nagy profitokkal kecsegtető pénzpiacokon fektetik be a rendelkezésre álló pénzeket, tovább fűtve a mostani hangulatot.

És hogy ez meddig tarthat, valljuk be őszintén, senki sem tudja, csak azt érezzük, hogy itt megint kezdenek elszaladni a dolgok, már rég nem a fundamentumokról szól a történet, hanem a likviditásbőségről, ami extrém mozgásokkal "örvendezteti" meg a befektetők mindennapjait, de úgy tűnik, hogy az egyirányú utcák egyre inkább rendszeressé válnak a piacokon.

Még mindig nyomás alatt a brit bankszektor! A Telegraph értesülései szerint a Lloyds további 25 milliárd dolláros tőkeemelésre szorulhat annak érdekében, hogy fedezni tudja romló hitelportfólióján elszenvedett veszteségeket, illetve hogy eleget tudjon tenni a kormánnyal kötött azon egyezségének, hogy közel 45 milliárd dollár értékben hitelezzen a reálgazdasági és a lakossági szereplőknek.

Ezzel párhuzamosan fokozódik a nyomás a fonton is, mivel egyre távolabb kerülhet a Bank of England exitje a jelentős mennyiségi enyhítési (likviditásfokozó akciók) programjából. De olyan jellegű spekulációk is napvilágot láttak, hogy a fonttal kapcsolatos carry trade is erősödik (a dollár mellett), mivel a brit bankközi piacon a három hónapos hitelek költsége már 13. napja csökken, így sok esetben a kereskedők eladják a fontot, és a pénzt magasabb hozammal kecsegtető eszközökbe fektetik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.