BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ENSZ: Új erőviszonyok – A fejlődő országok hozzák a tőkét

A gazdasági válság nyomán tavaly jelentősen felértékelődött a fejlődő és a délkelet-európai, közép-ázsiai rendszerváltó országok szerepe a globális tőkeáramlásban – állapítja meg idei befektetési jelentésében az UNCTAD, az ENSZ kereskedelmi és fejlesztési szervezete.

2008 első felében ugyanis ezeket az országokat még a fejletteknél jóval kevésbé tépázta meg a pénzpiaci felfordulás, tekintve, hogy kevés szállal kötődtek csak az Egyesült Államok és Európa bankrendszeréhez.

A globális működőtőke-áramlás (FDI) a közel 2000 milliárd dolláros történelmi csúcsot jelentő 2007-es szintről tavaly 14 százalékkal esett, majd az idén gyorsuló ütemben folytatta a zuhanást: az idei első negyedév előzetes adatai 44 százalékos zsugorodásról tanúskodnak 2008 azonos időszakához képest.

Tavaly azonban a fejlődő és a rendszerváltó országok körében még kitartott az FDI-áramlás bővülése, ez alaposan átrendezte az erőviszonyokat. Ezeknek a gazdaságoknak a súlya a globális tőkebeáramlás összegét tekintve 43 százalékra bővült, és befektetőként is megerősödtek: a tőkekiáramlásból tavaly 19 százalékkal részesedtek.

Az egyensúly fejlettek és fejlődők között mára részben már helyreállt; az UNCTAD szerint 2008 végére, 2009 elejére a visszaesés az utóbbiakat is elérte. Bár a jelentés Magyarországot a fejlett országok közé sorolja, a hazai trendek a fejlődőkével mutatnak párhuzamot.

A 2008-as növekedés után az idei első negyedéves FDI-beáramlási adatok már 35 százalékos csökkenésről tanúskodnak, amit elemzők csak részben magyaráznak a válsággal; abban szerintük a magyar versenyképesség romlása is szerepet játszott.

A fejlett országokba irányuló tőkebeáramlás közel 30 százalékos tavalyi visszaesése elsősorban a határokon átnyúló fúziós és felvásárlási tevékenység lanyhulásának tudható be. Ezeknél az ügyleteknél 2007-ben egy ötéves virágzásnak szakadt vége; 2008-ban az ügyletek értéke globálisan 39, de Európában például 56 százalékkal zsugorodott.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.