BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Franciaország beszállna a Déli Áramlatba

Az orosz miniszterelnök szóvivője megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin és Françoirs Fillon francia miniszterelnök megvitatták Franciaország esetleges szerepvállalásét a Déli Áramlat gázcsővezetékben.

A szóvivő a RIA Novosztyinak adott nyilatkozatában hozzátette: csupán általános jellegű tárgyalásról volt szó. A Kommerszant című üzleti lap jelentette kedden, hogy az állami ellenőrzés alatt álló Electricité de France (EdF) szerződést készül aláírni a Gazprommal legalább 10 százalékos tulajdonrészt megszerzéséről a Déli Áramlatban.

A lap információi szerint ezzel párhuzamosan a GDF Suez egy másik, jelentős orosz projektben, az Északi Áramlatban történő esetleges szerepvállalásról egyeztet. Ez a vezeték a Balti-tenger medrében közvetlenül Nyugat-Európába szállítaná a gázt.

Alekszej Miller, a Gazprom vezére a hónap későbbi részében Franciaországba látogat, a médiajelentések szerint elképzelhető, hogy az EdF és a Gazprom ekkor írják alá a Déli Áramlattal kapcsolatos szándéknyilatkozatot. Az elképzelés szerint a francia vállalat tíz százalékos részesedést vásárol a Déli Áramlatból, cserében hosszú távra biztosíthatja erőműveinek gázellátását a vezeték mentén. Jelenleg az olasz ENI a Gazprom egyetlen partnere a Déli Áramlatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.