BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Játék a szavakkal: Orbán csak annyit mond, hatályon kívül helyeznék a büdzsét

Új kormány, új költségvetés. Ez így is van rendjén. Legfeljebb a megoldás technikája kérdéses. Erre Magyarországon már kialakult gyakorlat van, mivel a hatalomváltásra általában év közben kerül sor.

A menetrend szerinti parlamenti választásokat ugyanis tavasszal tartják, így a régi büdzsét szokták módosítani. Az évből hátralévő hónapokra ez is megteszi. Legalábbis idáig megtette.

Ámde most mintha nagyobb lenne a tét. Hogy mekkora, nem tudható. Orbán Viktor volt és leendő miniszterelnök csak annyit mond, hogy az új kormány egyik első teendője a novemberben elfogadandó büdzsé hatályon kívül helyezése lesz, mert az káros a gazdaságra meg az emberek életére. Lehet, hogy így van, lehet, hogy nem.

Még nem tudható, mi lesz az új költségvetésben, azaz mi lesz az a gazdaságpolitikai tartalom, amit megvalósítana. Jó, a gazdaság növekedési motorjait fel kell pörgetni, meg az emberek életét javítani, meg… Hogyan? Miként? Miből? Erre még nincs válasz. Így a költségvetés sorsáról fellángolt vita is fölösleges.



A szakértők azért már aggódnak, s az esetleges lazításnál a forint árfolyamának gyengülését jósolják. Az éppen hogy visszaszerzett befektetői bizalom újból megcsappanhat. A nagy áldozatokkal visszanyomott hiány újra felfelé lódulhat. Lehet. De lehet, hogy nem. Amíg nincsenek részletek, addig minden egyes nagy ívű bejelentés csak játék a szavakkal. Bármi lehet a történet vége. wki

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.