BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jóval kevesebb újinfluenza oltás készül, mint várták

A WHO mai jelentése szerint a H1N1 elleni vakcina mennyisége a korábban előrejelzettnél jelentősen alacsonyabb lesz a jövő évben, de egy dózisnak elegendő védelmet kell nyújtania.

A WHO mintegy 25 gyógyszergyártó heti vakcinatermelése alapján készített felmérést. Eszerint a cégek hetente kevesebb mint 94 millió oltást képesek legyártani, vagyis a teljes mennyiség jóval a korábban közölt 4,9 milliárd adag alatt marad – idézi a WHO nyilatkozatát a Reuters.

Ugyanakkor a készletekkel kapcsolatos félelmek a tél beálltával csökkennek, a gyógyszergyártók közölték: egy adag oltóanyag megfelelő védelmet nyújt majd. Az ENSZ korábbi előrejelzése szerint a világ lakosságának csaknem egyharmada fertőződik meg H1N1-gyel, eddig a betegek többségénél az influenza csak enyhe tüneteket okozott.

A WHO egyelőre nem közölt új adatot a várható vakcina előállítási mennyiségről. A szervezet a szezonális- és újinfluenza elleni oltás párhuzamos beadását javasolja. A legfrissebb számítások szerint eddig 3 486 ember vesztette életét a fertőzés miatt, közülük háromszázan az elmúlt héten haltak meg.

A WHO közleményében hangsúlyozta, hogy a jelenlegi készletek nem elegendőek, hiszen gyakorlatilag a világ teljes lakosságát fenyegeti a fertőzés veszélye. A szervezet ugyanakkor üdvözölte a kilenc tehetős ország által kezdeményezett programot, amelynek keretében az államok megosztanák oltás készletüket a szegény országokkal. A WHO 193 tagállama közül 85 jelezte, hogy nem fér hozzá a H1N1 vakcina készletekhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.