BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Készül a kódex a lízingpiacon is

Bár a banki magatartáskódex vonatkozik a pénzügyi lízingtevékenységet végző cégekre is, de a lízingpiac fő szegmenseire vonatkozó etikai kódexen már külön is dolgozik a Magyar Lízingszövetség.

A gépjármű-finanszírozás területén erre gyakorlatilag nincs szükség, hiszen ezt szabályozza a január óta érvényes felügyeleti felülvizsgálati folyamat (SREP), a flottapiacon pedig nyáron a tagok már bevezették a piaci szereplők etikai kódexét.

A gép-berendezés lízing, az ingatlan- és a tehergépjármű-piac szegmensére ugyanakkor már készülnek az irányelvek a SREP analógiájára – tudta meg a Világgazdaság.

Ezek elsősorban szintén a futamidőre és a szükséges önerő mértékére fogalmaznak majd meg szigorúbb követelményeket, amellett a transzparencia és a szimmetria elve – amelyet a hitelintézetek fogalmaztak meg – szintén az alapjaikat adja majd.

Hordós Zoltán, az ágazati szövetség elnöke a készülő kódexekkel kapcsolatban elmondta: ezek kötelezők lesznek a szövetség minden tagja számára, és már folyamatban van egy minőségi védjegy bevezetése is, amelyet azoknak a lízingcégeknek ítélnek oda, amelyek az etikai kódex előírásai alapján tevékenykednek, megkülönböztetve őket a többiektől és elismerve minőségi szolgáltatásukat.

Közben több más szabályozási kérdésben is folyik a munka a szövetség berkein belül, és lobbitevékenységükkel az idén már eddig is komoly eredményeket értek el.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.