BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezdődhet a titánok harca a chip piacon

A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel a mobilchipek piacán vezető szerepet betöltő Qualcomm területét célozza meg, a Qualcomm viszont az Intel babérjaira pályázik.

"Az Intel igyekszik a mobileszközökre váltani és teljes szoftverrendszerét bevezetni a területre. Mi pedig a mobiltelefonok területéről szeretnék egyet fellépni" – mondta a New York Timesnak a Qualcomm vezérigazgatója.

A Qualcomm a teljes mobilpiac 22 százalékát szolgálja ki chipekkel, olyan készülékeket táplálva, mint az iPhone, a Blackberry Storm vagy a T-Mobile G1. Huszonnégy éves története alatt azonban eddig nem volt olyan pozícióban, hogy betörhessen a PC-piacra. A számítógépek egyre kisebb laptopokká és tablet PC-k fejlődnek, amelyeket a Qualcomm smartbookok hív, hiszen egy nagyobb okos telefonra emlékeztetnek. Paul E. Jacobs, a Qualcomm vezére úgy látja: az innovatív energiák most a mobilüzletágból érkeznek.

A harcban a Qualcomm elsősorban Snapdragon nevű chipjére számít. A korábbi IBM fejlesztőkkel kidolgozott chip az első, amely ebben a kategóriában eléri az 1 gigahertzes sebességet. A Toshiba már ezt a chipet építi ultravékony TG01 okos telefonjába és a Qualcomm szerint hamarosan újabb, Snapdragonnal szerelt mobilok jelennek meg a piacon.

De nem csak a hardver terén veszi fel a harcot a gyártó: a Google-la közösen fejlesztették ki a T-Mobile G1-et, az első Android operációs rendszerrel és Qualcomm chippel szerelt mobiltelefont. A Qualcomm abban bízik, hogy a Google a Chrome operációs rendszer segítségével jelentős szoftver hatalommá válik. Új chipjeiket ezért a Chrome-mal való együttműködésre fejlesztik, előtérbe helyezve a cloud computingot.

Az Intel viszont nem aggódik: a cég szóvivője szerint ha a telefonok egyre okosabbá és PC-szerűbbé válnak, azzal az Intel szakterületére eveznek át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.