BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínai gumi-invázió ellen harcol az Egyesült Államok

Barack Obama kulcsfontosságú döntés előtt áll: a kérdés, hogy az illetékes felügyelet útmutatásának megfelelően kivessék-e az 55 százalékos védővámot a Kínából importált gumiabroncsokra, hogy ezzel mentsék meg a hazai ipart.

Az amerikai Cooper gumiabroncs-gyár dolgozói számtalanszor szembesülhettek azzal, mire képesek kínai vetélytársaik. Az üzem vezetői rendszeresen közölték a dolgozókkal: a kínai alkalmazottak óránként 20 centért dolgoznak, hatékonyabban, mint amerikai kollégáik – írja a Washington Post.

A Wal-Mart és a Kmart polcait átnézve nyilvánvaló, hogy a kínai termékek valóban jóval olcsóbbak, a georgiai üzemet pedig bezárják, ezzel 2 100-an veszítik el állásukat. Egy 2000-ben meghozott jogszabály szerint az amerikai kormány védővámot vethet ki egy termékre, ha annak tömeges behozatala veszélyezteti a hazai iparágat. Az illetékes szövetségi felügyelet pedig már kimondta: a kínai gumiabroncsok behozatala veszélyt jelent. Barack Obamának szeptember 17-ig kell eldöntenie, kiveti-e az 55 százalékos vámot, amivel gyakorlatilag megakadályozná a kínai abroncsok behozatalát.

Az elképzelés ellen természetesen tiltakozik a kínai kereskedelmi miniszter, de egyes amerikai lobbicsoportok is. Az ellenzők szerint az amerikai abroncspiac zsugorodásának nincs köze a kínai behozatal növekedéséhez: a hazai gyártók mindössze prémium kategóriára összpontosítanak és az olcsóbb termékek gyártását a tengerentúlra hagyják.

Ráadásul a kínai abroncsokat importáló cégeket tömörítő szövetség vezetője szerint a védővám sem segítene, mivel azzal együtt is túl erős lenne a más országokból érkező import jelentette konkurencia. "Nem lehet munkahelyeket megtartani azzal, hogy veszteséges üzletágakba kényszerítik a vállalatokat" – mondta Marguerite Trossevin, az importőrök képviselője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.