BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivédhető az üzleti korrupció

Dollármilliárdokban mérhető üzleti korrupció lassítja világszerte a válságból való kilábalást - állapítja meg a Transparency International (TI) idei Globális Korrupciós Jelentése. A dokumentum a korrupció-ellenes módszerek vállalati bevezetését sürgeti az üzleti korrupció megfékezése érdekében.

A TI minden évben körüljár egy témát, amelynek globális trendjeiről készít jelentést. Ezúttal az üzleti szektort vette górcső alá, megállapítván: a vállalkozások üzleti eléréséért mind gyakrabban nyúlnak az etikátlan, kártékony módszerekhez, a vesztegetéshez, a kartellezéshez, különböző befolyásolási manipulációkhoz.

Pedig az etikus vállalati magatartás elengedhetetlen feltétele a befektetés-biztonság, a kereskedelmi fellendülés és az üzleti stabilitás megteremtésének szegény és gazdag országokban egyaránt, különösen most, amikor történelmi jelentőségű válságból kell kilábalni.

A TI jelentése szerint nemcsak a korrupcióra, hanem visszaélések miatt kiszabott bírságra is nagyságrendekkel többet kellett költeniük világszerte a vállalatoknak. A felmért cégek fele úgy becsülte, hogy a korrupció legalább 10 százalékkal emelte a projektköltségeket. Minden ötödik vállalat a versenytárs által kínált kenőpénz vesztett el üzletet.

Romlik az alkalmazottak közhangulata, egyre mélyül a lehetséges üzleti partnerek közötti bizalomvesztés. A legnagyobb vesztesek azonban  a fogyasztók. A TI 1990 és 2005 közötti időszakot érintő kutatása szerint a 300 napvilágot látott nemzetközi kartell összesen több mint 300 millárd dollárt vett ki jogtalanul a fogyasztók zsebéből.
 
Az egyik legsúlyosabb veszélyzóna a vállalati és közszféra kapcsolatából, a piaci lobbizásból fakad. A lobbizás átláthatatlan feltételei, a felügyelet gyengesége és hiányossága miatt bizonyos vállalatok és üzleti szektorok aránytalan és jogtalan befolyást nyernek az államigazgatás felett. A Standard&Poor 100-as toplistáján szereplő globális vezető vállalatok legalább harmada felügyelői bizottsági eljárást indított politika-közeli költéseinek kivizsgálására 2008-ban.
 
Az etikus piaci magatartást követő – azaz korrupció-ellenes programot alkalmazó – vállalatok képesek a visszaélések jelentős visszaszorítására. A tapasztalatok alapján az antikorrupciós  programmal rendelkező cégek  feleannyi korrupciós esetbe keverednek, és feleakkora valószínűséggel veszítenek el üzleti lehetőséget, mint azok, amelyek nem fordítanak figyelmet a jelenségre. Többféle korrupció-ellenes üzleti alkalmazást ismernek világszerte, ezek bevezetése a menedzsment stratégiai döntésén múlik.

Alexa Noémi, a TI Magyarország ügyvezetője kiemelte: az, hogy a cégek élnek-e a korszerű rendszerek bevezetésével, nem csak pénz, sokkal inkább szemlélet kérdése. Azok a vállalatok, amelyek hosszú távú stratégiákban gondolkodnak, hamar belátják, hogy a korrupciós kockázatok kiszűrése elemi üzleti érdekük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.