BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszűnhetnek a körbetartozások az építőiparban

Hamarosan nem lesznek körbetartozások az építőiparban, legalább is ez a célja több olyan rendeletnek, amely szerint a részfeladatokra szánt teljes összeget fedezet kezelőnél kell elhelyezni.

Az intézkedéscsomag ugyan nem segít a már tönkrement, vagy csődközeli helyzetbe jutott vállalkozásokon, de középtávon kezelni tudja a most kialakult áldatlan helyzetet. A kormány elképzeléseit a Fidesz is támogatja - értesült az MR1-Kossuth Rádió.

A 2-300 milliárdtól ennek a duplájáig terjednek azok a becslések, amelyek a magyarországi építőipari lánctartozások volumenét próbálják meghatározni. Kifizetetlen alvállalkozók nemcsak magánberuházásoknál, hanem államiaknál és önkormányzatiaknál is előfordulnak, méghozzá egyre gyakrabban.

Egyebek mellett ezt próbálja megakadályozni egy többpárti előterjesztés alapján készült rendeletcsomag, amelyet múlt héten fogadott el a kormány és jövő csütörtökön lép hatályba.

A közbeszerzéssel épülő állami és önkormányzati, valamint a 1,3 milliárd forint feletti magánberuházásoknál kötelező lesz választani egy fedezetkezelő szervezetet, amely majd a munka végeztével kifizeti az alvállalkozókat - mondta az MSZP-s képviselő. Baráth Etele a részletekről azt mondja, nem kell a teljes összeget letétbe helyezni, hanem az egyes munkaszakaszokra kell megfelelő pénzbeli biztosítékot adni.

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke üdvözli a rendeletcsomag elfogadását. Éliás Ádám szerint néhány éven belül már érezhetőek lesznek a hatásai, de ez nem vigasztalja az elmúlt években ki nem fizetett vállalkozásokat. Több tízezer kisvállalkozás került ilyen helyzetbe, ezeken ez az intézkedés már nem segít.

Az elfogadott rendeletcsomagot szinte teljes egészében a Fidesz is támogatja - közölte Bencsik János, a párt országgyűlési képviselője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.