BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért nem írja alá a banki kódexet az Axa?

Nem írja alá a múlt héten elfogadott és a piac 90 százalékát lefedő hitelintézetek által már szignózott kódexet az Axa Bank – közölte lapunkkal Szekeres Tibor, az Axa csoport országigazgatója.

(Tavalyi 285 milliárd forintos mérlegfőöszszege alapján egyébként az első körben csatlakozott 13 nagybank után az Axa a legnagyobb szereplő a lakossági hitelpiacon.) A cég ugyanis eddig sem viselkedett etikátlanul, ráadásul egy törvényileg már szigorúan szabályozott piacon működik, így nincs szüksége kódexre – érvelt a szakember. Sőt, az Axa a kódexben meghatározott 90 nap helyett már eddig is 150-et hagyott arra, hogy a bedőlt hitelű ügyfelek értékesíthessék otthonukat.

Az országigazgató állítása szerint nem az Axa az egyetlen piaci szereplő a Magyar Bankszövetségen belül, amelyik tiltakozik a kódex ellen, ezért két részre szakadt a szervezet. Konkrét társaságot azonban nem kívánt megnevezni, a bankszövetségben pedig nem tudnak másik hitelintézetről, amelyik egyértelműen elutasította volna a szabályozót, és lapunk sem talált ilyen társaságot.

Sőt az Allianz Bank vezérigazgatója, Hegyi Gábor lapunkkal azt közölte: egyetért a kezdeményezéssel, amelyhez örömmel csatlakoznak. Több kisebb banknál pedig azért nincs még döntés, mert még nem fordították le a dokumentumot a külföldi vezérigazgató vagy tulajdonos számára.

Müller János, a bankszövetség vezető tanácsadója szerint várhatóan ezek a bankok is aláírják a kódexet, hiszen ennek megtagadása komoly versenyhátránnyal járhat. (Szekeres egyébként nem tart attól, hogy az ügyfelek elfordulnának a banktól, ha nem írja alá a kódexet.)

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.