BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nincs nálunk válságtudat, csak hamis illúziók"

Nálunk nem alakult ki igazán válságtudat, viszont bővében vagyunk a hamis illúzióknak – mondta Zádor Márta az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalomstratégiai Kutató Intézet főigazgató-helyettese a 168 órában.

Zádor szerint a beruházási adatok egyáltalán nem azt mutatják, hogy túl vagyunk a mélyponton. A tartósan magas munkanélküliségi ráta következményei – vagyis a fogyasztás visszaesése és ennek révén a gazdasági mutatók csökkenése – is később mutatkoznak meg.

A szakember úgy véli, idehaza a válság ráerősített az egyensúlykényszerre, a fűnyíróelv azonban nyilván itt sem működik. Az állam- és a közigazgatás hatékonyabbá tétele, a bürokrácia leépítése saját érdekünk, másrészt az IMF-hitel feltételrendszerének is része, az önkormányzatok forrásainak ilyen megnyirbálását azonbannem tartja helyesnek az intézet főigazgató-helyettese.

Jogos szerinte Chikán Attila közgazdász felvetése, aki szerint azonnali reformok nélkül a válság akár tíz-húsz évig is elhúzódhat. A reformok irányába mutató intézkedések azonban elkezdődtek – mutat rá Zádor Márta ezeket átgondoltan, társadalmi hatástanulmányokkal társítva kellene megvalósítani. A következő kormánynak folytatnia kell a megkezdett átalakításokat – hangsúlyozta Zádor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.