BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjasok: ne számítsanak idén már emelésre

Várhatóan nem lesz novemberben nyugdíjemelés, így az ellátások idén mintegy két százalékot veszítenek értékükből.

A januári nyugdíjemelés mértékét az idén még az adott évre, a költségvetésben előre jelzett nettó kereset és áremelkedés átlaga alapján számolják ki.

A júliusi nettó keresetek és az augusztusi nyugdíjas-infláció alapján dől el az, hogy a januári prognózis helytálló volt-e, vagy korrekcióra szorul, utóbbi formája további emelés, amit novemberben hajtanak végre, az év egészére visszamenőleg - írja a Népszabadság.

Az idén az ellátások 3,1 százalékkal emelkednek, abból kiindulva, hogy az ez évi nettó keresetemelkedés 1,6 százalék, az infláció pedig 4,6 százalék lesz. 



A nyugdíjas vásárlói kosár alapján számolt infláció az előző havi 5,7 százalékról 5,1 százalékra esett (az átlagos infláció 3,8 százalék volt). Az átlagos keresetek az év első hét hónapjában 1,4 százalékkal emelkedtek. 

Ezeknek az adatoknak a tükrében novemberben nem várható nyugdíjkorrekció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.