BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stiglitz: Most még rosszabb a helyzet, mint a krízis előtt!

A nyár során sem sikerült számottevő javulást látni az európai hitelezésben, mivel a vállalati kötvénykibocsátásoknak sem tudták helyettesíteni a banki hitelezés befagyása miatti űrt.

A nettó hitelezés júliusban is, mint ahogy a korábbi öt hónapban is a negatív tartományban mozgott (25 milliárd euróval csökkent), mivel a cégek több hitelt fizettek vissza, mint amennyi újat igényeltek - írta napi elemzésében a Cashline.hu.

Sok esetben a vállalatok inkább a kötvénypiacokról próbálták a megfelelő forrásokat beszerezni, ami igen csak felpörgött az elmúlt hónapokban, és ami még kitarthat egy ideig, ugyanakkor a kis és közepes vállalkozások itt is jelentős versenyhátrányban vannak, hisz ők a kötvénypiacokról sem tudnak friss pénzhez jutni, ami csak tovább odázhatja a fennmaradásért vívott küzdelmet.

Ettől függetlenül a bankok továbbra is azt állítják, hogy az elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesés a hitelezésben nem a kínálat elégtelensége, hanem egyszerően a kereslet csökkenése miatt van

Joseph Stiglitz, a közgazdasági Nobel-díjas professzor szerint a bankrendszer problémái Amerikában és még egy pár országban most nagyobbak, mint voltak 2007-ben vagy a krízis előtt. A híres közgazdász ezt arra alapozza, hogy a Lehman-csőd óta nem hogy zsugorodott a bankok eszköze, hanem egyre nagyobb monstrumok jöttek létre (pl. Bank of America).

Stiglitz egyébként az a közgazdász, akinek a munkáit a legtöbbször idézik a világon, Nobel-díját pedig a hatékony gazdasági növekedés és szerkezet elemzéseire kapta. Nem feltétlenül omlik össze a piac attól, amit mond, de a hosszabb távú kockázatokat általában elég jól látta eddig is a "nagy öreg".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.