Szétcsapott a PSZÁF a magánnyugdíjpénztárak között

Szétcsapott a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) a magánnyugdíjpénztárak között. A 19 szereplős piac 16 intézményét marasztalta el a hatóság pénteken nyilvánosságra hozott határozataiban, összesen 12,6 millió forintnyi bírságot róva ki a kasszákra.

A legnagyobb, összesen 3 millió forintos büntetést az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár kapta, négy kassza pedig megúszta pénzbüntetés nélkül, csak kötelezettségek teljesítését írta elő számukra a hatóság.

A felügyeleti intézkedésekre kilenc kasszánál azért került sor, mert az intézmények késedelmesen dolgozták föl az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól (APEH) megkapott tagdíjbevallási és -befizetési adatokat, emiatt a befizetett tagdíjakat is csak késve tudták beazonosítani és lekönyvelni a tagok egyéni számláin.

A szankcióval sújtott pénztárak – noha az APEH-től április 2-án, illetve azt követően havonta folyamatosan megkapták a tagokra vonatkozó bevallási adatokat – június 30-ig egyáltalán nem könyvelték le a tagdíjakat az egyéni számlákra.

A késlekedés viszont sértheti a kliensek érdekét, hiszen az adóhatóságtól átutalt összeg a lekönyvelésig a klasszikus portfólió befektetési szabályait használó úgynevezett függő számlán marad, s nem kerül át az időközben esetleg magasabb hozamokat elérő egyéni számlákra.

A renitens pénztárak a mulasztásért 200 ezertől 1,5 millió forintos bírságot kaptak. Ennél szigorúbban is büntetett már hasonló késlekedések miatt a PSZÁF: az Ersténél – amely ezúttal nem kapott bírságot – például július közepén egyebek között emiatt tiltotta meg a további tagfelvételt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.