BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vakcinagyártás saját pénzből

Négymillió új influenza elleni vakcina leszállítására kötött szerződést a múlt héten az egészségügyi tárca a gyártó Omninvest céggel – tájékoztatott Zimonyi Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója.

Ezt térítésmentesen kapják meg az idősek, a krónikus betegek és a terhesek. Mivel az idei költségvetés múlt évi tervezésekor nem gondolt senki a világjárványra, nem tervezték be annak költségeit az egészségügy kiadásaiba.

Így a vakcina mennyiségért járó 4,4 milliárd forint körüli összeget a jövő év tavaszán kapja meg a cég, az idén csak az 1,3 millió dózis szezonális influenza-oltóanyag árát utalják át a számlájára – mondta az igazgató.

Nincs ebben semmi különös, hiszen a magyar kormány és a gyártó cég öt éve kötött és tizenöt évre szóló megállapodása alapján az Omninvest amolyan „udvari beszállítóként” gyártja a szezonális influenza vakcináját az Egészségügyi Világszervezet által küldött vírustörzs alapján.

Az idei influenzaoltás előállításával már a nyár elején elkészültek.

A hatvan embernek munkát adó cég számára fontos a biztos piac a mindenkori kormánynak pedig az előre kialkudott 1100 forint körüli ár, amellyel – ha a multinacionális gyártók vakcinaárait nézzük – öt év alatt már 13 milliárd forintot takarított meg – mondta Németh Zsolt, a cég szóvivője.

Így a 2006-ban kapott kétmilliárd forintos fejlesztésre adott pénz már bőven megtérült az államnak.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.